Teknoloji

Google web sitelerindeki sahte yorumları tespit edecek bir üniversite araştırmasını destekliyor

yeni-ipad-inceleme-00020

Tüketiciler bir ürünü satın almaya karar verirken alışveriş sitelerindeki yorumlara mutlaka dikkat ediyor. Bu yorum sayfalarındaki negatif yorumlar tüketicinin satın almaktan vazgeçmesine bile neden olabiliyor. Tabii, bu negatif yorumların gerçek olup olmadığı hem alışveriş siteleri hem de üreticiler için büyük bir problem. Google bu soruna çözüm bulmak amacıyla ABD Şikago’daki Illnois Üniversitesi’nin sahte inceleme ve yorumları tespit etme amaçlı araştırmasına destek veriyor.

Araştırma sahte yorum ve analiz yazıları yazan sahtekârları bulacak ve sonrasında onları tespit edip devredışı bırakacak otomatik bir süreç üzerinde çalışıyor. GSRank adı verilen yeni bir algoritma geliştiren araştırmacılar bu yöntem sayesinde sahte yorumları bulacaklarına inanıyor. Algoritma sahte yorumların yazıldığı zaman aralığı gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulunduruyor, organize şekilde yazılan olumsuz yorumların birbirini takip eden günlerde gönderildiğini varsayıyor. Ayrıca algoritma sapmalara da bakıyor, çünkü organize grupların hep benzer puanları vermesi ihtimali göz önünde bulunduruluyor. İçerikteki benzerlikler de dikkat edilen faktörler arasında, ne de olsa grup üyelerinin birbirlerinin içeriklerini kopyalamaları ve bazı terimleri değiştirip farklı incelemelere hâline getirmeleri de beklenen bir durum. Bu arada algoritma negatif yorum grubunun büyüklüğünü gerçek olduğu inanılan yorumun büyüklüğüyle karşılaştırıp çıkan sonucu değerlendiriyor.

Aslında sadece alışveriş siteleri değil, mekan tavsiye, vb. sitelerdeki olumsuz veya sahte yorumlar can sıkıcı olabiliyor. Umarız yapılan bu akademik çalışma çok fazla geçmeden bir gerçek hayat uygulaması olarak karşımıza çıkar.

İlgili – The Register

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER