Teknoloji

Google Waze yüzünden harita hırsızlığıyla suçlanıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

waze-030113

Google bir davayla daha karşı karşıya kalacak gibi gözüküyor. Mountain View merkezli şirketin 2013’te satın aldığı GPS navigasyon uygulaması Waze, PhantomAlert isimli şirketten harita bilgisi çalmakla suçlanıyor. İddia edilen hırsızlığın Waze’in Google tarafından satın alınmasından önce gerçekleştiğini belirtmekte fayda var. Google, İsrail merkezli Waze’i satın almak için 1.3 milyar dolar ödemişti. Böylelikle Google’ın Waze tarafından sunulan kullanıcı kaynaklı harita ve trafik bilgilerine erişmesi mümkün hâle gelmişti. PhantomAlert tarafından ortaya atılan iddia ve açılan dava, Google’ı Waze’i satın almaya yönlendiren motivasyonların da sorgulanmasına neden oluyor.

Haritaları hazırlayan kişiler olan kartograflar, haritalarının başkaları tarafından birebir kopyalanmasını önlemek için bir tür imza işlevi gören ”kağıt kasabaları” ya da ”yalancı sokakları” haritalarına yerleştirir. Kendi haritalarındaki kağıttan kasabaların ”ilgi çekecek noktalar” formatında olduğunu belirten PhantomAlert, Waze’in kendisine ait harita bilgilerini çaldığını iddia ediyor.

Waze’in 5 yıl önce veritabanı paylaşımı için başvurduğunu öne süren PhantomAlert, bu başvurunun kabul edilmediğini belirtti. Şirket, Waze’in veritabanına defalarca sızdığını ve böylelikle Google tarafından satın alma ihtimalini artıracak gelişimi kaydedebildiğini öne sürdü.

PhantomAlert, Waze’in kapatılmasını ve Google’ın kendisine tazminat ödemesini talep ediyor. PhantomAlert CEO’su Joseph Scott Seyoum, şirketi bundan 7 yıl önce rüyası bulunan bir girişimci olarak kurduğunu ve bu rüyanın emeklerinden nemalanan şirketler tarafından yıkıldığını belirtti.

İLGİLİ HABERLER