Teknoloji

Google Wave sunucularının fişi çekildi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geçen yazdan beri servislerinde bir temizlik ve yeniden düzenleme çalışması yürüten Google daha önce çeşitli servislerini kapatacağını duyurmuştu ve bunlar arasında Google Wave de yer alıyor. Google’ın sosyal alanda büyük umut bağladığı projelerden bir tanesi olan Google Wave ne yazık ki beklenen başarıya ulaşamamıştı.

Gerçek zamanlı düzenleme servisi geçen ocak ayının sonundan beri sadece okunabilir formda çalışıyordu, yani kullanıcılar ne yeni bir ekleme yapma ne de mevcut girdileri düzenleme şansına sahipti. Ayrıca Google, Wave kullanıcılarına 30 Nisan 2012 tarihine kadar daha önce oluşturdukları kayıtları dışa aktarma fırsatı vermişti. Dün itibariyle ikinci evre de sonlandı, yani Google Wave sunucuları kapanmış oldu. Yine de Wave projesinin tam anlamıyla toprağa gömüldüğü söylenemez. Apache Vakfı 2010 yılından beri Wave in a Box adındaki servisle Wave’in mirasını yaşatmayı sürdürüyor.

Wave, 27 Mart 2009 tarihinde kurulmuştu, ancak kullanıcıların ilgisini çekmeyi pek de başaramadı. Google, Wave’in sonrasında Buzz adı verilen ve sosyal tabanlı içerik paylaşımına odaklı yeni bir servisin denemesini yaptı, ancak o da pek etkileyici oldu denemez. Son olarak geçen yaz aylarında Google+ faaliyete geçirildi. Geçmişten dersler çıkaran Google’ın yeni sosyal ağ servisinde biraz daha hazırlıklı ve detaycı olduğunu söyleyebiliriz. Servise üye olan kullanıcı sayısı her geçen gün daha da artıyor, yine de servisi tam anlamıyla kullanan kullanıcı oranının düşük olduğuna yönelik dedikodular sürekli ortalıkta dolaşıyor.

İlgili – Google Wave
İlgili – Wave in a Box

İLGİLİ HABERLER