Eğlence

Google VP8 tabanlı WebM açık kaynak kodlu video formatını duyurdu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google sahibi olduğu VP8 adlı video kodlayıcısının kaynağını açmak adına On2 adlı bir şirketi satın almıştı. Bu satın almanın sonucunda ortaya çıkarılan WebM adlı yeni bir format dün düzenlenen basın toplantısında duyuruldu.

WebM taşıyıcısı Matroska’yı temel alıyor. VP8 video ve Ogg Vorbis ses akıları WebM taşıyıcısının içinde paketleniyor. Google bu formatın netbook, tablet, akıllı telefon gibi düşük güce sahip olan cihazlarda bile verimli bir şekilde çalışabileceğini söylüyor. Bunun nedeni ise kodlama profillerinin yeteri kadar basit tutularak WebM dosyalarının oluşturulması sırasındaki karmaşıklığın sınırlandırılması.

WebM açık kaynak koduna sahip ve BSD tarzı lisans altında dağıtılıyor. Bu sayede H.264’teki gibi patent lisanslama işleriyle uğraşmaya gerek kalmıyor. Mozilla WebM’i desteklemeye başladı. Aynı şekilde Chromium da bu desteği dünden itibaren sunmaya başladı. Chrome internet tarayıcısı için 24 Mayıs’ı beklememiz gerekirken, Opera için de “çok yakında” tabiri kullanılıyor.

Bu arada Google bu formatı YouTube’un video oynatımı için bir seçenek olarak kullanabilir. Bu sayede formatın oturması hızlanabilir. Bu arada Adobe Flash Player’a VP8 desteğini ekleyecek. AMD, ARM, Broadcom, Freescale, NVIDIA, Qualcomm ve TI gibi büyük donanım üreticileri de WebM’e destek verdiklerini duyurdular.

Kafalardaki en büyük soru Apple ve Microsoft’un WebM’i Safari ve Internet Explorer’a ekleyip eklemeyecekleri… Microsoft, blogunda yaptığı resmi açıklamada IE9’da teknik endişelerden dolayı sadece H.264 desteğinin yüklü geleceğini duyurdu. Bununla birlikte HTML5 ve VP8 oynatma destekleri de opsiyonel olarak sunulacak, ancak bunun için kullanıcıların kodlayıcıları indirip elle kurmaları gerekecek.

İlgili – WebM

Resim – Engadget

İLGİLİ HABERLER