Teknoloji

Google VMWare desteğiyle Windows uygulamalarını Chrome OS’e getiriyor

google chromebook

Google Chromebook’lar ile Microsoft’un Windows tekelini kırmayı amaçlıyor. Düşük maliyetli cihazlar ve bulut tabanlı modern işletim sistemi Microsoft’u biraz endişelendiredursun, Google şimdi yeni bir cephe daha açıyor.

chromebook-logo-160813

Bu hafta içinde sessiz sedasız yapılan duyuruya göre, Google VMWare ile işbirliğine giderek geleneksel Windows uygulamalarını Chromebook2lara getiriyor. Uygulamalar Chrome OS’te şimdi Windows bilgisayarlarda çalıştığı gibi çalışacak, VMWare’ın bulut tabanlı altyapısı da şirketlerin önemli uygulamalarını sunucularda çalıştırma ve bunları Chrome OS veya diğer cihazlara akıtma imkanı veriyor.

Söz konusu hamle Google’ın Chromebox tabanlı telekonferans sisteminin duyurusunu yapmasından birkaç gün sonra geldi.

Google’ın Windows uygulama çözümü mükemmel değil ve birçok şirket performans, güvenlik ve diğer hususlardan dolayı uygulamaları Windows makinelerde doğal tabiatında çalıştırmak isteyecektir. Microsoft Windows XP için sunduğu desteği nisan ayında sonlandırıyor, bu işletim sistemi dünya çapında birçok kuruma dağılmış durumda. Birçok büyük şirket Microsoft’a ek para ödeyerek XP desteğini uzatırken, daha küçük boyutlu şirketlerin aynı adımları atması pek kolay olmuyor.

İşte Google sanal makinelere veya diğer bulut tabanlı servislere geçiş yapmayı ciddi şekilde düşünenleri hedefliyor. Microsoft hâlâ gelirlerinin büyük bir kısmını lisans ve kurumsal yazılım satışlarından elde ediyor ve Windows’un cihaz ve sunucu işlerine yönelik her türlü kurumsal odaklı hamle heyecan verici oluyor, özellikle de Google’dan geldiği zaman.

Bundan yaklaşık 10 yıl kadar önce Microsoft internet tarayıcı pazarının lideri konumundaydı. Yüzde 90’ın üzerine çıkan pazar payıyla Internet Explorer’ı kimse yıkacak gibi görünmüyordu. ABD ve Avrupa’daki tekelcilik karşıtı cezalar ve anlaşmalarla geçen yılların ardından Microsoft’un internet tarayıcısının pazar payı epey aşağılara indi; şu anda Google’ın Chrome internet tarayıcısının hakimiyeti hem mobil hem de masaüstü tarafında hissediliyor. Google’ın benzer bir hakimiyeti ele geçirme başarısını Microsoft’un güçlü olduğu kurumsal pazarda Chrome OS ile birlikte gerçekleştirmesini beklemek zor. Ancak Google’ın ve diğerlerinin Windows XP’den daha yeni Windows sürümlerine geçiş noktasında maliyeti karşılayamayacağını düşünen şirketleri kendilerine çekme şansı bulunuyor. Bulut odaklı çalışması da Google’ın Chrome OS’inin avantajlarından biri olarak dikkat çekiyor.

Tabii, yeri gelmişken Chromebook’ların henüz Türkiye’de resmen satılmadığını belirtelim. Yani Google’ın kurumsal hamleleri en azından şu an için Türkiye’deki kullanıcıları pek fazla ilgilendirmiyor.

İlgili >> Chrome Kurumsal Blog

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER