Teknoloji

Google İnternet bağlantı kalitesini YouTube video oynatma performansıyla ölçecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

YouTube İnternet bağlantınızın bir ölçüsü olarak kullanılabilir. Google da bu düşünceyle Video Kalite Raporu olarak adlandırılan bir servisi hayata geçiriyor. Bu servis kapsamında herhangi bir İnternet Servis Sağlayıcısının performansını ölçmek YouTube videolarının nasıl gösterildiğiyle bağlantılı olarak ölçülebilecek.

google-video-kalite-raporu-220114

Bağlantı performansını ölçmek için çeşitli araçlar bulunuyor, ancak şurası gerçek ki, kullanıcılara daha kolay anlayıp özümseyebilecekleri göstergeler sunarak bir şeyler anlatmaya çalışmak daha verimli oluyor. Bir kullanıcı rakamlarla bağlantısının ne kadar hızlı olduğu konusunda bir fikir edinmeyebilir, ancak YouTube videosunun kaliteli ve net şekilde oynatılması onun için çok daha anlaşılır bir tablo olabilir.

Tabii ki, söz konusu Google olunca bu basit görünen servisin bile arkasında biraz bilim ve matematik yer alıyor. Servis tabii ki kullanıcıların geri bildirimlerine değil, nesnel araştırma ve hesaplamalara bağlı olacak. Milyarlarca saatlik YouTube videosunun 30 günlük zamna dilimi içinde nasıl tüketildiğini analiz eden Google daha sonra bu sonuçları servis sağlayıcı ve konuma bağlı olarak kategorilendiriyor. Ayrıca bölge bazında kullanıcı yoğunluğu da dikkate alınıyor ve sonuçlar buna göre ayarlanıyor.

Google bu sonuçlara bağlı olarak etiketler de dağıtacak. Örneğin “YouTube HD Vertified” şeklinde bir etiket alan bir bölgedeki ISS’nin kullanıcılarına 720p HD videoları çoğu zaman düzgün izleyecek şekilde bağlantı sunduğu anlaşılacak. Diğer yandan “Standard definition” etiketi de kullanıcıların çoğu zaman en az 360p kalitesinde video izleyebileceklerini simgeleyecek.

Google’ın Video Kalite Raporu web sayfası açıldı. İngilizce olarak hazırlanmış bu web sayfasında Google şimdilik bilgi sunmuyor, bunun yerine algoritmasını anlatıyor. Servis ilk olarak Kanada’da test ediliyor. Ne zaman geleceği henüz belli olmasa da, gelecekte Türkiye’de de bu servisin kullanıldığını ve ISS’lerin YouTube gibi yeni bir ölçüm mekanizması kazandığını görebiliriz.

İlgili >> Google Video Kalite Raporu

İLGİLİ HABERLER