Manşetler

Google+ Video, Fotoğraflar ve diğer servisleri için 18 yeni özellik getirdi

Google San Francisco’da düzenlediği Google+ ekinliğinde sosyal ağı için 18 yeni özellik tanıttı. Google’ın kıdemli başkan yardımcısı Vic Gundotra yeni özellikleri açıklamadan önce Google+’a ait bazı rakamlar paylaştı. Google+’a yüklenen haftalık fotoğraf sayısı 1.5 milyarı aşarken, yüklenen videoların sayısının da 20 kat arttığı ifade edildi. Google+’ın aktif kullanıcı sayısı ise 300 milyonun üzerine çıktı.

google-plus-301013

Fotoğraf ve video özelliklerinden önce Hangouts servisine yaptığı güncellemeleri duyuran Google, uygulamanın eklenen Mekan butonuyla birlikte konum bilgisini çekeceğini, GIF animasyonlarını destekleyeceğini ve entegre SMS desteğini sunacağını belirtti. Böylelikle Android için Google Hangouts uygulamasını kullananlar SMS yönetimini de uygulama aracılığıyla gerçekleştirebilecek.

İşin yayın deneyimi kısmında ise Google+ kullanıcılarına özel bir açılış sayfasına, promosyon araçlarına ve yönetim seçeneklerine sahip bir Hangout planlama imkanı veriyor. Google’ın Hangouts’a getirdiği bir diğer yenilik ise HD’nin tüm video aramalar için geçerli hale gelmesi ve Auto-Awesome özelliğinin videolara uygulanabilmesi oldu.

Google fotoğraflarla ilgili yeniliklerini duyurmadan önce Google+’a fotoğrafların tam çözünürlükte yüklenebildiğini hatırlatmayı ihmal etmedi. iOS için Google+ uygulamasının önümüzdeki sürümüyle birlikte bu platformdaki kullanıcılar için de yedekleme ve bulutta eş zamanlama özelliği aktif hale geleceği belirtilirken, Google I/O 2013’te duyurulan fotoğraf özelliklerinden biri olan Highlights’ın da geliştirildiği ve artık bulanık fotoğrafların otomatik olarak saklanacağı, anıt vb. yerlerin gözüktüğü fotoğrafların ise otomatik olarak öne çıkarılacağı ifade edildi.

Tek bir fotoğrafı arayan Google+ kullanıcılarına sunduğu hizmeti de geliştiren Google, yine Google I/O 2013’te duyurulan Computer Vision’ın iyileştirildiğini ve tanıdığı kelime sayısının 1000’i aştığını açıkladı. Bu özellik sayesinde Google+ kullanıcıları etiketlemedikleri fotoğraflar içinde daha etkin aramalar gerçekleştirebiliyor.

Sosyal ağın fotoğraf düzenleme özelliklerini güncelleyen Google, otomatik iyileştirme, Snapseed uygulaması ve Nik fotoğrafçılık takımına bazı yenilikler getirdi. Google’dan yapılan açıklamada fotoğrafların daha önceden de otomatik olarak iyileştirildiğini, ancak artık albümden albüme ayarlamalar yaparak bu iyileştirme işleminin derecesinin farklılaştırılabileceği belirtildi.

Google Snapseed içinse HDR Efex Pro adında yeni bir filtreyi duyurdu. HDR efektlerinin oluşturulması için ton haritalı piksel parlaklığı yerine piksel kontrastından faydalanan filtre, kullanıcıların diledikleri kadar HDR uygulamasını mümkün kılıyor. Daha üst seviye fotoğraf düzenleme işleri için kullanılan Nik’e ise Analog Efex Pro adında yeni bir özellik eklendi. Bu özellik sayesinde tüm fotoğraflar sanki analog bir kamerayla çekilmiş havasına bürünebiliyor.

Auto-Awesome özelliklerinin sayısını da artıran Google, Auto-Motion adını verdiği yeniliğiyle kullanıcıların bir fotoğraf serisini kullanarak GIF animasyonu hazırlamasını mümkün kılıyor. Ancak bu özellikten faydalanabilmek için Google+’ın hareketleri tanıması gerekiyor. Auto-Action özelliğiyse GIF için uygun koşulda olmayan görüntülerin dahi animasyonlara eklenmesini sağlıyor. Yeni Auto-Awesome özelliklerinden bir diğeri olan Auto-Erase ise kullanıcıların fotoğraflardan kişi veya bir yeri silmesine izin veriyor.

Google+’a yeni özellikler hazırlarken video kısmını da unutmayan Google, videoların analiz edilmesini ve daha geniş kapsamlı bir biçimde düzenlenmesinin önünü açıyor. Auto-Awesome Filmler adı verilen bu özellik sayesinde Google+ kullanıcıları platforma yükledikleri videoları daha etkin bir biçimde düzenleyebiliyor. Bu yeni dönemle birlikte Google+ kullanıcıları videolarına farklı efektler de ekleyebiliyor.

İlgili >> Pocket-lint

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER