Teknoloji

Google ve Tinder’ın çatı şirketi Match Group uzlaştı

google pixel watch 2

Epic Games ve Match Group tarafından Google’a açılan tekel davasının duruşmaları 6 Kasım’da başlayacak. Ancak yeni bir gelişme, Epic Games’in bu davada tek başına kaldığını gösteriyor. Google ile Tinder, OkCupid ve Hinge uzlaşmaya ve birbirlerine yönelttikleri tüm iddiaları geri çekmeye karar verdi. Bloomberg ve The Wall Street Journal‘ın haberlerine göre, internet devi Match Group’un emanette tutulan 40 milyon dolarını geri ödemeyi kabul etti.

Match Group en son finans raporunda 31 Mart 2024’ten itibaren internet devinin Kullanıcı Seçimi Faturalandırma Programı’nı kullanmaya başlayacağını da açıkladı. Program kapsamında kullanıcılar, bir uygulama satın alırken veya abonelik için ödeme yaparken Google’ın ve geliştiricinin faturalandırma sistemleri arasında seçim yapma seçeneğine sahip olacak. İnternet devinin sistemini kullanmayı tercih etmeleri durumunda Match, Android’in sahibine yinelenen abonelikler için yüzde 15, tek seferlik ödemeler için ise yüzde 30 ödemek zorunda kalacak.

Geliştiricinin sağladığı alternatif üzerinden yapılan ödemeler için internet devinin kesintisi sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 26’ya düşürüldü. Match Group üzerinde anlaşılan şartların uygulamalarının 2024’ten itibaren üç yıl boyunca Kullanıcı Seçimi Faturalandırma programını uygularken maruz kalacağı ek maliyetleri karşılayacağını da açıkladı.

Google ve Match Group davası 2022’de başlamıştı

Tinder’ın çatı şirketi, Google’ı federal ve eyalet anti tekel yasalarını ihlal etmekle suçlayarak 2022’de dava açmıştı. İnternet devinin daha önce geliştiricilere kendi ödeme sistemini kullanma konusunda güvence verdiğini belirten Match Group, şirketin Play Store faturalandırma sistemini zorunlu tutan politikasını uygulamaya koyduğunda buna karşı çıkan geliştiricileri tehdit ettiğini öne sürmüştü. Match, bağımsız ödeme sistemini koruyan güncellemelerin de internet devi tarafından geri çevrildiğini iddia etmişti.

Match Group ve Epic Games, 2022 sona ermeden Google’a karşı açtıkları tekel davalarını birleştirmişti. Hatta iddialarının kapsamını genişleten iki şirket, internet devini büyük geliştiricilere uygulamalarını Play Store’da tutmaları için yüz milyonlarca dolar ödemekle suçlamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER