Teknoloji

Google ve Match Group arasında geçici uzlaşma

tinder google play

Tinder ve Hinge gibi çöpçatan sitelerinin sahibi olan Match Group, bu ayın ilk günlerinde Google aleyhine dava açmıştı. Dava, internet devinin tekel kurallarını ihlâl ettiği gerekçesiyle açılmıştı. Davayı açtıktan hemen sonra internet devine karşı bir kısıtlama kararı çıkaran Match Group, beklediği tavizleri elde ettikten sonra bu kararı kaldırttı. Tarafların geçici bir uzlaşmaya vardığı açıklandı.

Match Group, Google’ın ABD’de hem federal hem de eyalet bazlı tekel yasalarını ihlâl ettiği iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu. Bu şikayetin temelinde ise internet devinin önümüzdeki ay hayata geçirmeyi planladığı bir politika değişikliği bulunuyor. 2020’nin sonbaharında uygulama içi ödemeler konusundaki duruşunu netleştiren şirket, tüm Android geliştiricilerinin ödeme işlemleri için Google Play’in fatura sistemini kullanmasını zorunlu hâle getirmişti. Bu sistem çeşitli uzatmaların ardından 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girecek.

Match Group ise kendi ödeme sistemini kullanabilme konusunda daha önce Google’dan teminat aldığını iddia ediyor. Şirket, 1 Temmuz itibarıyla talep edilen değişikliği gerçekleştirmemesi durumunda Google’ın Match Group uygulamalarını Play Store’dan çıkarma tehdidinde bulunduğu öne sürülüyor.

Taraflar arasındaki geçici uzlaşmaya göre, Match’in uygulamalarının Play Store’da kalmasına izin verilecek. Bu uygulamalar alternatif ödeme sistemleri barındırmalarına rağmen mağazadan çıkarılmayacak. Google’ın ödeme sistemi konusunda Match’in endişelerini gidermek için adımlar atmayı kabul ettiği belirtilirken, Match Group’un da Google’ın ödeme çözümünü bir alternatif olarak öne çıkaracağı ifade edildi.

Uygulama içi satın almalar karşılığında Google’a para ödemeyecek olan Match Group, bunun yerine 40 milyon dolarlık bir emanet fonu oluşturdu. 1 Temmuz’dan itibaren normalde Google’a ödenmesi gereken paraların kaydını tutacak olan Match Group, bu fonu mahkemenin başlayacağı 2023 Nisan’ına kadar açık tutacak.

Google ve Match Group arasındaki gerilimin tamamen bitmesi ise kısa vadede mümkün görünmüyor. Match Group’un uzlaşma anlaşmasının koşullarını yanlış yansıttığını iddia eden internet devi, Match Group’a karşı bir dava açacağını açıkladı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER