Teknoloji

Google, Safari üzerinden elde ettiği reklam gelirin yüzde 36’sını Apple’a ödüyor

apple google google ve apple

Teknoloji devleri Google ve Apple ilk bakışta iki büyük rakip gibi görünseler de, aslında uzun süredir ticari anlamda iş birliği yapıyor. Google’ın Apple’ın internet tarayıcısı Safari’de varsayılan arama motoru olması da bu iş birliğinin en önemli halkası niteliğini taşıyor. Bunun için Google’ın Apple’ın Safari internet tarayıcısı üzerinden yapılan aramalarda elde ettiği tüm reklam gelirinin yüzde 36’sını Apple’a aktardığı öğrenildi. Gizli kalması gereken bu bilgi, Google’ın çatı şirketi Alphabet ve ABD Adalet Bakanlığı arasındaki davada Chicago Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Kevin Murphy’nin verdiği ifade sayesinde ortaya çıktı.

Dünyanın en büyük iki teknoloji şirketi arasındaki ilişki, son birkaç yıldır resmi kurumların radarına girmişti. Murphy tarafından paylaşılan rakam, iki şirketin bağları konusunda biraz daha net bir fikir edinmeyi sağlıyor. ABD Adalet Bakanlığı, Google’ı iPhone, iPad ve Mac cihazlarının milyarlarca kullanıcısı olan Apple gibi şirketlere Safari’de varsayılan arama motoru olmaları için ödeme yaparak pazar hakimiyetini korumak için geniş kaynaklarını kullanmakla suçluyor. Bir süre önce Google’ın Apple’a Safari’de varsayılan internet motoru olmak için sadece 2021’de 18 milyar dolar civarı ödeme yaptığı ortaya çıkmıştı.

Google ve Apple anlaşmalarının bazı ayrıntılarını paylaşmıştı

Google ve Apple geçtiğimiz hafta anlaşmalarının ayrıntılarını kamuya açıklayarak itirazlarını dile getirmişti. Google, mahkemeye sunulan dosyalardan birinde daha fazla ayrıntının kamuya açılanmasının kendisini hem rakipleriyle hem de diğer karşı taraflarıyla olan rekabetinde “makul olmayan bir şekilde” zayıflatacağını belirtmişti.

Google’ın Safari aracılığıyla ne kadar gelir elde ettiği bilinmese de, bahsedilen yüzde 36’nın “on milyarlarca dolar” anlamına geldiğini tahmin etmek pek zor değil. İnternet devinin 2022’deki 279.8 milyar dolarlık toplam gelirinin büyük bir kısmı reklamlar sayesinde elde edilmişti. Konuyla ilgili olarak Google ve Apple’dan yeni bir açıklama gelmediğini belirtmekte fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER