Eğlence

Google uygulama içi satın alma özelliği bulunan oyunları “ücretsiz” olarak tanımlamayacak

sirinler-uygulama-ici-satin-alma-180714

Çocuklarının oyun içinde gerçekleştirdiği satın almalar nedeniyle mağdur olan birçok aile Avrupa Birliği’ne başvurmuş, AB de bu şikayetlerden Apple ve Google’ı haberdar edip bir çözüm sunmalarını istemişti. Çözüm çağrısına ilk somut yanıt Google’dan geldi. Şirket tarafından Avrupa Birliği’ne gönderilen açıklamada önümüzdeki eylül ayının sonundan itibaren planlanan değişikliklerin uygulamaya koyulacağı belirtildi.

Bu değişiklikler arasında göze ilk çarpan ise şirketin uygulama içi satın alma özelliğine sahip oyunları “ücretsiz” sıfatıyla tanımlamayı bırakıyor olması. Tanımlamadaki bu değişikliğe ek olarak, şirket özel bir kılavuz aracılığıyla çocukların uygulama içi satın alma özelliğini kullanmak için teşvik edilmesini önleyecek ve AB yasalarına aykırı durumları takip altına alacak.

Avrupa Birliği konunun muhattaplarından biri olan Apple’ın ise söz vermesine rağmen, endişeleri gidermek adına bir plan sunmadığını açıkladı. Apple daha önce ABD Federal İletişim Komisyonu ile yaşadığı bir anlaşmazlık nedeniyle iOS 7.1 ile birlikte kullanıcıları uygulama içi satın almalar konusunda uyarmaya başlamıştı. Şirket aynı zamanda iTunes için ekstra ebeveyn kontrollerini de devreye sokmuştu.

Avrupa Birliği’nin Apple’a yönelik hayal kırıklığını açıklamasına Cupertino’dan yanıt gecikmedi. Ebeveyn kontrolleri konusunda endüstri lideri olduğunu belirten Apple, iTunes App Store’da çocuk ve ebeveynler için yönetimi kolay, muhteşem bir deneyim sunduğunun altını çizdi. iOS’teki mevcut ebeveyn kontrollerinin güçlü, sezgisel ve kişiselleştirilebilir olduğunu vurgulayan şirket, uygulama içi satın alma özelliği sunan uygulamaların açıkça belirtildiğini ifade etti. iTunes App Store’da çocuklara özel bir bölüm oluşturduğunu hatırlatan Apple, iOS 8 ile bu konuda sunduğu özellikleri geliştireceğinin sözünü verdi.

İLGİLİ HABERLER