Teknoloji

Google uygulama içi satın alma anlaşmazlığının çözümü için FTC ile uzlaştı

Google uygulama içi satın almalar konusundaki anlaşmazlığın çözümü için ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ile 19 milyon dolar karşılığında anlaşmaya vardı. Yapılan basın açıklamasında FTC, Google’ın istenmeyen satın alma işleminden zarar gören müşterilerine geri ödeme yapacağını belirtti. Şirket uygulama içi satın alma süreçlerini daha anlaşılır kılmayı da taahhüt etti.

Apple da geçtiğimiz ocak ayında benzer bir şikayet üzerine FTC ile uzlaşma yoluna gitmiş ve 32 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti. Şirket anlaşmanın ardından istenmeyen işlemlerin gerçekleşmesini önlemek adına uygulama içi satın alma politikasında değişikliğe gitmişti. Amazon ise geçtiğimiz temmuz ayında FTC tarafından kendisine yöneltilen uzlaşma teklifini geri çevirmiş ve komisyonu mahkemeye çağırmıştı. Amazon’un bu çağrısını yanıtsız bırakmayan FTC de Amazon’u dava etmişti.

FTC’nin Google’a yönelik şikayetinde şirketin 2011’in mart ayında uygulama içi satın alma özelliğini aktif hâle getirdiği, ancak herhangi bir onay veya doğrulama mekanizması olmadan ücretlendirme yaptığına dikkat çekiliyor. Özelliğin aktifleşmesini takip eden haftalarda çocukların gerçekleştirdiği satın almalar nedeniyle ebeveynlerden şikayetlerin geldiğini belirten FTC, Google’ın 2012’nin ortasına ve sonlarına kadar bu konuda herhangi bir insiyatif almadığının altını çiziyor. Bir satın alma işleminden sonra geçen 30 dakikalık süre içinde Google’ın ekstra bir doğrulama talep etmemesi de eksiklikler arasında gösteriliyordu.

FTC Google’a gereken ödemeyi yapmak için 12 ay süre verirken, tazminatın şikayetçilere dağıtılması sürecinin de FTC tarafından yönetileceği belirtildi.

İLGİLİ HABERLER