Teknoloji

Google unutulma hakkı yasası kapsamında arama sonuçlarını kaldırmaya başladı

google-logo-280613

Google Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın tartışmalı unutulma hakkı kararını uygulamaya koyuldu ve Avrupa’daki bazı kişilerle ilgili bağlantıları arama sonuçlarından kaldırmaya başladı. The Wall Street Journal’ın haberine göre, Google kişi isimleri için yapılan aramaların sonuç sayfasına “bazı sonuçlar kaldırılmış olabilir” ibaresini yerleştirdi. Sonuç sayfasının alt kısmına yerleştirilen bu ibare sadece Avrupa’da yapılan aramalarda görülüyor.

Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın geçtiğimiz ay aldığı karar, Google’a üçüncü taraf web sitelerine ait hükmü kalmamış ve ilgisiz bağlantıları arama sonuçlarından kaldırma sorumluluğunu yüklemişti. Mahkemenin kararı Avrupa Birliği komiserlerinden Viviane Reading tarafından övülmüş ve Avrupalıların kişisel verilerinin korunması yolunda açık bir zafer olarak tanımlanmıştı. Kararın uygulamasında yaşanabilecek olası sorunlar ise çeşitli çevrelerde çevrim içi sansür endişesinin doğmasına neden olmuştu.

Google karara yönelik açıklamasında duyduğu hayal kırıklığını vurgulamış ve kararı arama motorları ve çevrim içi yayıncılar için “üzüntü verici” şeklinde nitelemişti. Şirket 30 Mayıs itibarıyla Avrupalıların kendileri hakkındaki bağlantıların arama sonuçlarından kaldırılması talebinde bulunmaları için hazırladığı servisi aktif hâle getirmiş, gelen taleplerin algoritmalar tarafından değil, Google çalışanları tarafından incelendiğinin altını çizmişti.

Google’dan The Wall Street Journal’a yapılan açıklamada altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından sonuçların kaldırılmaya başlandığı ve talepleri yerine getirilen kullanıcılara e-posta yoluyla bildirim yapıldığı ifade edildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER