Teknoloji

Google en çok “unutulma hakkı” talep eden ülkelerin listesini açıkladı

google-logo-280613

Google tarafından açıklanan son veriler Avrupa Birliği vatandaşlarının geçmişinde başkalarından saklamak istedikleri pek çok şey olduğunu ortaya koyuyor. Avrupa Birliği’nin çok tartışılan yeni “unutulma hakkı” yasası çerçevesinde Google’a yaklaşık 1,5 aylık bir süre içinde 328 bin bağlantı için 91 bin kaldırma talebi geldi. Şirket bu taleplerin ne kadarlık bir kısmının yerine getirildiği konusunda bir açıklama yapmazken, açıklamada kullanılan dil bu taleplerin hepsinin işleme alınmadığını gösteriyor. İncelenen talep sayısı konusunda kesin bir rakam vermeyen Google, gelen taleplerin yarısından biraz fazlasının kabul edildiğini ve bağlantıların kaldırıldığını açıkladı.

Google söz konusu verileri Avrupalı bir grup gizilik koruma ajansından gelen talebin ardından açıkladı. Ajanslar şirketten bağlantı kaldırma talepleri ve bu talepleri şirketin nasıl değerlendirdiği konusunda bilgi istemişti. Google’ın verdiği cevaplar aydınlatıcı olmasa da, talep formunun nasıl işlediğini açık biçimde ortaya koyuyor. Şirket hangi bağlantının ilgili hangi bağlantının ilgisiz olduğuna karar verme yöntemi konusunda bir açıklamada bulunmadı.

Geçmişte “unutulma hakkı” yasasına yönelik eleştiri ve endişelerini kamuoyuyla paylaşan Google’ın mektupta yasaya dair bir eleştiriye yer vermemesi dikkat çekti. Ancak şirket bağlantıların gelen taleple ilgisine karar verme konusunda yaşadığı çeşitli sıkıntıları mektupta da dile getirdi. Şirket talep formunun nasıl kullanıldığının tam olarak anlaşılmaması nedeniyle de bazı sıkıntıların yaşandığını açıkladı.

18 Temmuz tarihine kadar olan rakamlara bakıldığında, Google’dan en çok “unutulma hakkı” talep eden Avrupa ülkesi Fransa oldu. Fransız vatandaşları Google’dan yaklaşık 58 bin bağlantı için 17 bin 500 kaldırma talebinde bulundu. Fransa’yı yaklaşık 57 bin URL için 16 bin talep gönderen Almanya izledi. Bu iki ülkeyi ise sırasıyla Birleşik Krallık, İspanya, İtalya ve Hollanda takip etti.

İLGİLİ HABERLER