Teknoloji

Google üçüncü taraf uygulama mağazalarına savaş açmış

google play store android
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Epic Games’in Google aleyhine açtığı dava, şimdiye kadar gizli kalmış bazı şeylerin gün yüzüne çıkmasına vesile oldu. İnternet devinin Android platformunda üçüncü taraf uygulama mağazalarını arka plana atmak için gösterdiği çaba da dava belgeleri sayesinde daha net şekilde görülüyor.

Google’ın 2019’da “Premier Cihaz Programı” isminde yeni bir program başlatarak Android cihaz üreticilerine normalden daha yüksek bir arama geliri payı verdiği; ancak bunun için üreticilerin telefonlarında üçüncü taraf uygulama mağazalarını ön yüklü sunmamasını şart koştuğu ortaya çıktı.

Premier Cihaz olarak değerlendirilen cihazlarda Google’ın arama gelirlerinden yüzde 12’lik bir pay verildiği belirtildi. Normal cihazlarda ise bu oran yüzde 8’de kalıyor. Google’ın LG ve Motorola gibi şirketler için bu teklifi biraz daha cazip hâle getirdiği ve bu şirketlerin cihazlarından yapılan Google Play Store harcamalarından da yüzde 3 ila 6 oranında bir pay verdiği ifade edildi.

Epic Games’in avukatları Premier Cihaz Programı’nın hem kamuoyu hem de Epic Games tarafından bilinmediğine dikkat çekerken; Google’ın üçüncü taraf uygulama mağazalarına yönelik tutumunun rekabete aykırı olduğu vurgulandı. Sony ve Xiaomi gibi üreticilerin programa katılmadığı ifade edildi.

Bir diğer belge ise Android kullanıcılarının Google Play Store dışındaki mağazaları pek tercih etmediğini gösteriyor. Google’ın 2017’de hazırladığı bir rapora göre, Play Store dışındaki mağazalardan uygulama indirme oranı sadece yüzde 4.4 seviyesinde.

İLGİLİ HABERLER