Teknoloji

Google, akıllı ev platformunu herkese açıyor: Google TV’ler ev merkezine dönüşüyor

google home

Google, akıllı ev teknolojilerinde önemli bir adım atarak, Google Home akıllı ev platformuna API erişimini herkese açıyor. Bu yeni gelişme, akıllı ev uygulamalarının geliştiriciler tarafından daha geniş bir yelpazede kullanılmasını sağlayacak. Artık iOS ve Android platformları üzerinde, Google Home cihazları ve otomasyonları kullanılarak çeşitli deneyimler sunulabilecek.

Yeni Home API’ları, Google Home ile çalışan veya Matter cihazı olan her türlü ürüne erişim sağlıyor. Bu, geliştiricilerin kendi uygulamaları içinde Google Home cihazlarını ve otomasyonları entegre etmelerine olanak tanıyor. Google’ın bu hamlesi, daha önce 2019 yılında sonlandırdığı Works with Nest programının yerini alarak, platformunun kapılarını daha geniş bir geliştirici kitlesine açıyor.

Google I/O geliştirici konferansı sırasında yayınlanan bir blog yazısında Google, Home API’larını kullanacak ilk ortaklar arasında ADT ve Eve gibi şirketlerin olduğunu duyurdu. ADT, Google’ın da yatırımcısı olduğu bir güvenlik şirketi, Google akıllı ev ürünlerini kullanarak komşular, arkadaşlar veya yardımcılar için güvenli ve geçici ev erişimi sağlayan yeni bir “Güvenilir Komşu” özelliğini başlatıyor.

Akıllı ev cihaz üreticisi, Eve API’ları kullanarak uygulamasını ilk kez Android’e getiriyor ve gece sıcaklık düştüğünde perdeleri otomatik olarak indirecek yararlı otomasyonlar geliştiriyor. Ayrıca, Google Pixel cihazları, API’ları kullanarak dijital ve fiziksel dünyalar arasında bir köprü kuracak. Örneğin yatma modu aktif olduğunda sadece ekranı değil, aynı zamanda yatak odası ışıklarını karartacak, perdeleri indirecek ve ön kapıyı kilitleyecek.

Google, API’lara zaten erişimi olan erken erişim ortaklarına ek olarak, bugünden itibaren her geliştiricinin kaydolabileceği bir bekleme listesi açtı. Google Home ve Nest ürün başkanı Anish Kattukaran, “Erişimi kademeli olarak açıyoruz, böylece uygulamaları içinde inşa etmeye ve test etmeye başlayabilirler.” dedi. İlk uygulamalar, Home API’larını kullanarak bu sonbaharda Play ve App Store’larda yayınlanabilecek.

Akıllı ev geliştiricilerine sınırlı kalmayan bu erişim, fitness veya teslimat uygulamaları gibi diğer alanlarda da kullanılabilir. Örneğin, bir yemek teslimatı sürücüsü gelmeden otomatik olarak ışıkları açan bir uygulama oluşturulabilir. Ayrıca, bir tatil kiralama uygulaması, misafirler için evi hazırlamak amacıyla ışıkları açıp sıcaklığı ayarlayabilir.

API’lar, Google Home’a bağlı çoğu cihaza ve Google Home yapısına erişim sağlıyor, uygulamaların Matter ampulleri veya Nest Learning Termostatı gibi cihazları kontrol etmesine olanak tanıyor. Ayrıca, sensörlerden hareket gibi otomasyon sinyallerinden yararlanıyor. Google’ın Evde ve Dışarıda modu gibi çeşitli sinyaller kullanılarak bir evin dolu olup olmadığı tespit edilebiliyor.

Bu gelişmeler, Google Home ve akıllı ev platformu için önemli bir ilerleme olarak değerlendiriliyor. Platform, geçtiğimiz yıl boyunca bazı iyileştirmeler görmüş olsa da, bulut bağımlılığı nedeniyle otomasyon seçeneklerinin azlığı ve yavaş yanıt süreleri gibi sorunlar yaşamıştı. Yeni otomasyon sinyalleri ve yerel kontrol araçlarıyla, Google Home için güçlü bir akıllı ev platformu kurma potansiyeli artıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER