Teknoloji

Google Android TV üreticilerinin Amazon’la çalışmasını engelleyebilir

google android tv

Google, Android TV üreticilerini etkileyecek bir yaklaşımı uygulamaya geçirmeye hazırlanıyor. Protocol’de yer alan habere göre, şirket Android’in farklılaştırılmış bir versiyonunu kullanan TV üreticilerinin lisansını iptal etmeyi planlıyor. Söz konusu versiyonlar arasında Amazon Fire TV de bulunuyor. Google’ın talimatlarına aykırı davranan üreticiler için uygulayacağı lisans iptali kararının televizyonların dışında telefon ve tabletleri de kapsayacağı belirtiliyor.

Söz konusu karar, Google’ın Android Uyumluluk Taahhütnamesi’ne uygun görünüyor. Google böylelikle Play Store’a erişime sahip tüm cihazların kendisi tarafından onaylanmış bir Android sürümünü kullanmasını amaçlıyor. Bu da TV üreticilerinin cihazlarında Play Store’a yer vermek için Fire TV gibi platformları kullanamayacağı anlamına geliyor. Protocol’deki habere göre, Google bu sayede üreticilerin akıllı ev pazarındaki rakipleri Amazon ile işbirliğine gitmesini de engellemeyi amaçlıyor.

Google’ın katı lisans koşullarına aykırı hareket etmek, aynı zamanda telefon ve tablet üreten Samsung ve LG gibi üreticiler için felaket niteliğinde sonuçlara yol açabilir. Android Uyumluluk Taahhütnamesi; bir TV üreticisinin televizyonda Fire TV platformunu tercih etmesi durumunda, Play Store’u ve Google’ın uygulamalarını telefonuna da yerleştiremeyebileceği anlamına geliyor. Bunun da telefonların popülaritesini olumsuz yönde etkileyecek bir durum olduğunu söylemek çok zor değil.

Google’dan şimdilik konuyla ilgili net bir açıklama gelmiş değil. Şirket sadece uygulamalarını ve Play Store’u barındıran Android TV’lerin kullanıcı güvenliği ve gizliliği adına kapsamlı bir değerlendirme ve uyumluluk testinden geçtiğini belirtti.

Google, Android’in farklılaştırılmış sürümleri için de tutarlı ve güvenli bir yazılım deneyimi sunmaya çalıştığını; buna rağmen, uygulamaların kullanıcıların istediği ve beklediği şekilde işlemeyebileceği uyarısında bulundu.

Hem Google hem de Amazon, TV işletim sistemi pazarında Roku’ya karşı ciddi sıkıntılar yaşıyor. ABD’deki son güncel verilere göre, 2019’un ilk çeyreğinde satılan televizyonların yüzde 30’dan fazlası Roku’nun yazılımıyla çalışıyor. Amazon Fire TV’nin pazar payı yüzde 12, Android TV’nin pazar payı ise yüzde 9 seviyesinde.

İLGİLİ HABERLER