EğlenceManşetler

Google TV ile web ve TV birbiriyle buluşuyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bugün Google’ın yeniliklerinin art arda geldiği bir gün. Daha önce birkaç kez değindiğimiz Google TV servisi bugün düzenlenen bir toplantıyla duyuruldu. ABD gibi dünyanın en çok TV izlenen ve reklam pazarının 70 milyar dolara ulaştığı bir ülkede Google’ın TV işine el atmaması da beklenemezdi zaten.

Google’a göre “video evinizdeki en büyük, en iyi ve en parlak ekranda tüketilmeli” diyor ve televizyonu işaret ediyor. Google TV’nin temelinde web’i ve TV’yi ne web ne de video deneyiminden ödün vermeden aynı potada eritmek yatıyor. Bu işi yaparken odaklanılan nokta ise keşfetmek ve kişiselleştirmek. Bu işi yapan Google olduğu için arayüzün itici gücü de arama işlevi oluyor. “30 Rock” ya da “MSNBC” gibi anahtar kelimelerle istediğiniz kanalı ve içeriği kolaylıkla bulmanız mümkün hâle getirilmiş. Arama motoru sadece TV sonuçlarını bulmakla kalmıyor, kaydedilmiş ya da internet üzerindeki içerikleri de buluyor.

Google bu servisi sunacağı cihazın özelliklerini paylaşmıyor,ancak Google TV cihazlarında WiFi, HDMI, Intel CE4100 işlemci gibi özellikler bulunacakmış. Giriş cihazlarının hepsinde klavye bulunacak, üstelik Android cihazları da uzaktan kumanda olarak kullanılabilecek. Sesle arama özelliğini kullanarak TV üzerinde içerik bulmak ve telefondan TV’ye içerik aktarmak da mümkün olacak. Google TV’nin yazılımı Android tabanlı, internet tarayıcısı olarak Chrome kullanılıyor. Flash 10.1 tam olarak destekleniyor. İşin içinde Android olduğuna göre Android Market de vardır. Telefon donanımı gerektirmeyen tüm uygulamalar Google TV’de de çalışıyor olacak. Öte yandan Google TV’ye özel Android yazılım geliştirme aracı da 2011 yılının başlarında çıkmış olacak, bununla birlikte Google TV’ye özel Android Market de gelecek.

Google’ın bu projedeki ortaklarına değinecek olursak… Sony, Google TV özellikli Internet TV ve Blu-ray oynatıcılarını önümüzdeki sonbahar aylarında çıkaracak. Logitech de Harmony uzaktan kumandalı ve video sohbet için HD kamera barındıran bir set üstü cihazını önümüzdeki aylarda sunacak. Dish Network de Google TV kutusu çıkaracaklar arasında. Best Buy elektronik mağazası da tüm platformu mağazalarında müşterilere sergileyecek.

Google TV servisinin özünü anlatan bir YouTube videosu aşağıda yer alıyor. Video İngilizce olsa da, sadece görüntüler bile servisi anlatmaya yetiyor.

Video: Google TV [YouTube]

İlgili – Google TV
İlgili – Google: Basın Bülteni
İlgili – Google Blog

İLGİLİ HABERLER