Teknoloji

Google’dan Türkiye’deki Android telefonları ile ilgili resmi açıklama

android 12 snow cone

Rekabet Kurumu, Google ve Türkiye’deki iştirakine yönelik olarak sürdürmüş olduğu inceleme sonucunda hem para cezası kesmiş hem de bazı yükümlülükler getirmişti. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmediğini tespit eden kurum, Google’a yönelik yeni bir karar almıştı. Google’ın da bu karara istinaden Türkiye’de satılacak Android telefonlarına uygulama ve servisleri için lisans vermeme kararı aldığı öne sürülmüştü. Google’dan konuyla ilgili olarak resmi bir açıklama geldi.

Google’ın açıklamasında geçtiğimiz ağustos ayında Rekabet Kurumu kararları doğrultusunda Android iş ortaklarıyla var olan iş anlaşmalarında değişiklik yapıldığı belirtildi. Ne var ki, kurum bu değişikliklerin uygun olmadığına ve bu anlaşmalarla operasyonların sürdürülemeyeceği kararını verdi. Bu nedenle de Türkiye’de yeni çıkacak Android telefon modelleri ile ilgili anlaşma yapılamayacağı konusunda iş ortakları bilgilendirildi.

Google’ın belirttiğine göre, tüketiciler mevcut cihaz modellerini satın almaya devam edebilecekler. Yani piyasaya sevk edilmiş cihazlarda herhangi bir etkilenme durumu söz konusu olmayacak. Ayrıca mevcut cihazlar ve uygulamalar da normal şekilde çalışmaya devam edecek. Google’ın diğer ürün ve servisleri de durumdan etkilenmeyecek. Ancak şu an için piyasaya yeni girecek olan Android telefonlarında Google uygulama ve servisleri bulunmayacak.

Google’dan Türkiye ile ilgili resmi açıklama

Google, Rekabet Kurumu ile bu konunun en hızlı şekilde çözümü için çalışmayı sürdürdüğünü de dile getirdi.

Google’ın resmi açıklaması aşağıda yer alıyor:

“Ağustos ayında Rekabet Kurumu’nun kararı doğrultusunda Android iş ortaklarımızla yaptığımız anlaşmalarda değişiklikler yapmıştık. Kasım ayında, Rekabet Kurumu bu değişikliklerin uygun olmadığı ve bu anlaşmalarla operasyonlarımızı sürdüremeyeceğimiz yönünde karar verdi. Türkiye?deki kanunlarla uyumlu bir şekilde çalışabilmemiz için iş ortaklarımızı Türkiye?de yeni çıkacak Android telefon modelleri ile ilgili anlaşma yapamayacağımız konusunda bilgilendirdik.

Tüketiciler mevcut cihaz modellerini satın almaya devam edebildikleri gibi, halihazırda mevcut cihazları ve uygulamaları da normal şekilde çalışmaya devam edecektir. Google?ın diğer ürün ve servisleri durumdan etkilenmeyecektir. Rekabet Kurumu ile bu konunun olabilecek en hızlı şekilde çözümü için çalışmayı sürdürmekteyiz.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER