Teknoloji

Google Tensor ile yapay zekânın gücünü Pixel 6 serisine taşıyor

google tensor g3

Google Pixel 6 serisinde Tensor adını verdiği yeni işlemcisini kullanacağını ağustos ayında duyurmuştu. Pixel 6 ve Pixel 6 Pro’yu gözler önüne çıkaran şirket, Tensor’la ilgili detaylı bilgiler verdiği bir blog yazısı da paylaştı.

Google’ın paylaşımında bu konuda bilgi verilmese de, Engadget’ın haberinde Tensor’un 5 nm çip tasarımına sahip olduğu görülüyor. Üç kümeli bir mimariye sahip olan Tensor’da maksimum hızları 2.8 GHz’e kadar çıkan iki adet büyük ARM Cortex-X1 çekirdeği bulunuyor.

Qualcomm Snapdragon 888 gibi muadillerine kıyasla Tensor’da bir adet ekstra X1 çekirdeği mevcut. Ancak Snapdragon’un tek X1 çekirdeği daha hızlı çalışıyor. İki adet 2.25 GHz Cortex-A76 ve dört adet 1.8 GHz Cortex-A55 çekirdeği de sistemi tamamlıyor. Grafik işlemci olarak ise ARM Mali-G78 tercih edilmiş. Grafik işlemcisinin kaç çekirdeği olduğu bilinmese de, konuşulanlara göre işlemcide 20 çekirdek mevcut.

İnternet devi, Tensor’un Google Research ekibiyle birlikte tasarlandığına vurgu yapıyor. Bunun geleceğe uygun bir yapay zekâ ve makine öğrenmesi platformu geliştirmeyi mümkün kıldığı belirtiliyor. Şirkete göre, Tensor ile en üst düzeyde makine öğrenmesine ihtiyaç duyan deneyimlerin kilidi açılıyor. Motion Mode, Face Unblur, videolar için Konuşma İyileştirme ve yine videolar için HDRnet desteği gibi özellikler bu deneyimlere örnek olarak gösteriliyor.

Tensor, otomatik konuşma algılama konusunda Google’ın ulaştığı en üst seviyeyi de temsil ediyor. Recoder ve Canlı Altyazı gibi uygulamaların da Tensor sayesinde daha az pil tüketeceği belirtiliyor. Pixel 6 ve Pixel 6 Pro’da Canlı Altyazı özelliğine güç veren Tensor, Mesajlar ve WhatsApp gibi uygulamalarda anında çeviri yapılmasını mümkün kılıyor. Canlı Altyazı özelliği medya içeriklerinde de çalışıyor ve Tensor cihaz üzerinde çeviri de gerçekleştirebiliyor. Yeni cihaz üzeri nöral makine çevirisi modeli de Tensor’da çok daha az güç tüketiyor.

Tensor sayesinde Google Pixel 6 ve Pixel 6 Pro’da fotoğraflar ve videolar için yüz tanıma özelliğinin de daha doğru şekilde çalışacağı belirtiliyor. Yüzün tespitinin ve odaklamasının da daha hızlı yapılabileceği ifade ediliyor. Google, Titan M2 güvenlik çekirdeğinin varlığı sayesinde Pixel 6 serisinin en güvenli cihazları olduğunu da vurguluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER