Teknoloji

Google Suudi Arabistan yönetiminin tartışmalı uygulamasını Play Store’dan kaldırmıyor

google

Suudi Arabistan hükümetine ait Absher isimli uygulamanın erkeklere kadınlara gözetim altında tutma imkanı sağlaması, özellikle Amerikan siyasetçilerinin tepkisini çekmiş ve hem Apple‘a hem de Google‘a uygulamayı mağazalarından kaldırılması yönünde çağrı yapılmıştı. Apple henüz nihai kararını açıklamazken, Google Suudi Arabistan’a ait uygulamayı Play Store’dan kaldırmayacağını belirtti. Google’ın kararını ABD Temsilciler Meclisi‘nin Demokrat Partili üyelerinden Jackie Spier kamuoyuna duyurdu.

Absher uygulaması, Suudi Arabistanlı erkeklere kadınların ve göçmen işçilerin seyahat izinlerini kontrol etme ve izleme imkanını veriyor. Uygulamanın bu özelliği nedeniyle Apple ve Google’ın 16. yüzyıldan kalma bir tiranlığın reklamını yaptığı öne sürülse de, Google uygulamanın Play Store için belirlediği koşullara aykırı olmadığı hükmüne vardı.

Apple cephesinden ise henüz bir karar açıklaması gelmiş değil. 28 Şubat’ta şirket tarafından Jackie Spier’e gönderilen açıklamada, uygulama hakkındaki incelemenin hâlâ devam ettiği belirtildi. Suudi Arabistan ise uygulamaya yönelik eleştirilerde bulunanları Absher’in sunduğu tüm hizmetlere yönelik “sistematik bir kampanya” yürütmekle ve uygulamayı politize etmeye çalışmakla suçluyor.

Absher eksenindeki tartışmanın oldukça hassas olduğu söylenebilir. Sadece seyahat izinleri için kullanılmayan uygulama, pek çok işlevi de barındıran genel amaçlı bir araç niteliği taşıyor. Uygulamanın mağazalardan kaldırılmasının tartışmalı olmayan hizmetleri de sekteye uğratabileceğine dikkat çekiliyor. Buna ek olarak, Absher Google Play Store’dan kaldırılsa bile Android kullanıcılarının uygulamayı yüklemeye devam edebileceğini unutmamak gerekiyor. Google’ın bu konuda bir tarafı rahatsız etmeden bir karara varması pek kolay görünmüyor.

İLGİLİ HABERLER