Ulaşım

Google çöl koşullarını görmek için sürücüsüz otomobilini Arizona’da test edecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google surucusuz otomobil

Google sürücüsüz otomobil testlerine yeni duraklar eklemeyi sürdürüyor. Reuters’in haberine göre, şirket sürücüsüz otomobilini Arizona eyaletinin Phoenix şehrinde test edecek. Google’ın otonom araçlar biriminin operasyonlardan sorumlu ismi Jennifer Haroon; Arizona’nın hem teknolojiye karşı sıcak tutumu hem de sürücüsüz otomobili “belirgin çöl koşulları” altında test etmeye uygunluğu nedeniyle seçildiğini belirtti. Haroon, Phoenix’te gerçekleştirecekleri testler sayesinde sensörlerin ve otomobilin genelinin yüksek hava sıcaklığına ve toz oranına karşı nasıl bir reaksiyon göstereceğini ölçebileceklerini sözlerine ekledi.

Sürücüsüz otomobilleri zorlu koşullar altında test etmek, söz konusu araçlarda yüksek seyahat güvenliği sağlamak için büyük önem taşıyor. Google’ın sürücüsüz otomobilleri 2.4 milyon kilometre yol katetmiş olsa da, bu tecrübenin büyük kısmı şartların uygun olduğu koşullarda kazanıldı. Şirket, farklı koşullardaki test açığını kapatmak için geçtiğimiz şubat ayında Washington eyaletinde bulunan Kirkland şehrini de test noktaları arasına eklemişti. Washington tercihinde eyaletin genellikle yağışlı olması önemli rol oynamıştı.

Google’ın sürücüsüz otomobillerinden birisi, şubat ayında bir otobüsle çarpışmış; şirket söz konusu kazada sorumluluğu “kısmen” üstlenmişti. Google’ın test araçlarının daha önce karıştığı küçük kazalarda ise şirket sorumluluğun tamamen karşı taraflarda olduğunu savunmuştu. Google, bazı kazaların da sürücüsüz otomobillerde tedbir amacıyla bulunan gerçek sürücülerin müdahalesiyle önlendiğini açıklamıştı.

Şirket, sürücüsüz otomobillerinin standart federal güvenlik testlerini geçmeleri durumunda “yola çıkmaya uygun” şeklinde sınıflandırılmaları gerektiğini savunuyor. Google, sürücüsüz otomobil testlerini henüz ABD dışına taşımış değil.

İLGİLİ HABERLER