Ulaşım

Google sürücüsüz otomobil prototipinin kapısını patentledi

google-surucusuz-otomobil-prototip-austin-190915Google sürücüsüz otomobil prototipinde kullandığı kapı tasarımının patenti için 2015’in ocak ayında başvuruda bulunmuştu. Şirket sonunda söz konusu tasarımın patentini almayı başardı. Patent dosyası, sıra dışı şekildeki kapıyı yedi farklı açıdan gösteriyor. Söz konusu kapılar, Google’ın ilk otomobil tasarımının merkez noktaları arasında yer alıyor.

Otomobil üreticilerinin bileşen tasarımlarının patentini alması sıklıkla rastlanan bir durum. Şirketler bu yolla tasarımlarını koruma altına alarak başka üreticilerle paylaşmak zorunda kalmaktan kurtuluyor. Google otomobilinin stop lambası ve koltuk tasarımlarının patentlerini daha önceden almıştı.

google-surucusuz-otomobil-kapi-patent-080616İnternet devinin patent başvurularını yaparken sıra dışı bir takvimi izledi. Şirketin sürücüsüz otomobil prototipi 2014’ün mayıs ayında gün yüzüne çıksa da, başvuruların büyük kısmının bu tarihten sonra yapılmış olması dikkat çekiyor.

Patent dosyası, Google sürücüsüz otomobil ekibini daha yeni yakından tanıma fırsatını da veriyor. Ekipteki tasarımcılardan birisinin uzun yıllar boyunca LG için tüketici elektroniği ürünleri tasarladığı belirtilirken, bir diğer tasarımcının da Volkswagen’den Google ailesine katıldığı görülüyor.

google-surucusuz-otomobil-kapi-patent-080616-2Ancak Volkswagen menşeili bir tasarımcının varlığına rağmen, Google sürücüsüz otomobil konseptinin tasarımıyla Alman otomotiv devini etkilemişe benzemiyor. Volkswagen Group bünyesindeki şirketlerden biri olan Audi’nin yıllık raporunda Google sürücüsüz otomobil prototipi için “çirkin patates” benzetmesi yapılmıştı.

Yine de, gelen eleştirilerin Google’ın otomobil tasarımı konusundaki yaklaşımını değiştirmesi pek muhtemel gözükmüyor. İnternet devi otomobil tasarımında sürücüsüz sürüş teknolojisini ön plana çıkarmaya odaklanıyor.

İLGİLİ HABERLER