Ulaşım

Google’ın sürücüsüz otomobili korna çalacağı zamanı bilecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google surucusuz otomobilGoogle’ın sürücüsüz otomobilleri gün geçtikçe hem daha akıllı hem de daha kibar hâle geliyor. Projenin gidişatı hakkında bilgi verme amacıyla yayınlanan aylık raporların sonuncusunda Google sürücüsüz otomobil ekibinin yapay zekayı ne zaman ve nasıl korna çalacağı ya da insanlara yol vereceği konusunda eğittiği belirtildi.

Korna algoritmasını geliştirmek adına çeşitli senaryolar test edildi. Tek yönlü bir yola ters yönden girilmesi veya özel bir yoldan geri geri çıkılması gibi durumlar test edilen senaryolar arasında bulunuyor. İlk etapta otomobilin içinde çalınan küçük bir korna sesiyle mühendisler gerçekten kornaya ihtiyaç duyulan bir durum olup olmadığının kaydını tutup gerekli geri bildirimleri hazırladı. Yapay zekanın hazır hale gelmesinin ardından korna sesinin dışarıdan duyulamasına izin verildi.

Temel amacın otomobile sabırlı ve olgun bir sürücü gibi korna çalmayı öğretmek olduğunu belirten Google sürücüsüz otomobil ekibi, bu konudaki tecrübe arttıkça sürücüsüz otomobilin kornalara sürücüler tarafından verilebilecek farklı tepkileri de tahmin edecek hâle gelmesinin umulduğunun altı çizildi.

Google sürücüsüz otomobil prototipinin kornasının etraftaki yayaların ve bisikletlilerin rahat duyabileceği biçimde tasarlandığını belirtmeyi de ihmal etmedi. Korna sesindeki tizliğin otomobilin hızına göre artacak veya azalacak olması da, Google’ın bu konu üstüne ne kadar titizlendiğinin bir göstergesi olarak dikkat çekiyor. Korna melodisinin ne olacağı konusunda ise çeşitli denemeler yapan Google, henüz nihai bir karara varabilmiş değil.

İLGİLİ HABERLER