Ulaşım

Google sürücüsüz arabasının üç ila beş yıl içinde hazır olmasını bekliyor

Google’ın sürücüsüz araba projesinin ürün müdürü Anthony Levandowski Otomotiv Mühendisleri Topluluğu’nda yaptığı konuşmada şirketin üç ila beş yıl içinde sürücüsüz araba projesini tamamen hazır hale getirmeyi hedeflediğini dile getirdi. Levandowski sürücüsüz arabanın hangi şekilde kullanıcılara sunulacağı konusunda henüz kesin bir kararın verilmediğini de sözlerine ekledi. Google sürücüsüz arabayı hazır hale getirse dahi yasal düzenlemelerden ötürü bu araçların piyasaya çıkışının da zahmetli olacağı da belirtildi. Sürücüsüz arabalara şu aşamada sadece ABD’nin Kaliforniya, Nevada ve Florida eyaletlerinde test amaçlı ve ehliyetli bir sürücünün bulunduğu durumlarda izin veriliyor.

google-surucusuz-araba-230512

ABD Ulusal Otoyol Ulaşım Güvenlik Yönetimi’nin araç güvenliğinden sorumlu yöneticisi Dan Smith, ufukta büyük bir değişimin olduğunu ve devletin standartta gerçekleştireceği değişikliğin olası başarısızlığına dair senaryoların da değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Aracın yol performansını ve yürüyen aksamını hangi kurumun test edeceği de şu an için belirsizliğini koruyan başlıklar arasında yer alıyor.

Sürücüsüz arabaların dahil olduğu kazalar konusunda suçun kimde aranacağı da sigorta şirketlerinin başını ağrıtacağa benziyor. Otomotiv Mühendisleri Topluluğu’nun konferansında konuşan Sigorta Bilgi Enstitüsü Başkanı Robert Hartwig ortada şu anki yasalar çerçevesinde hukuki bir bataklık olduğunu ve kararların büyük çoğunlukla mahkemeye taşınacağını ifade etti. Google’ın beş yıllık hedefine rağmen Hartwig’e göre bu araçların yola çıkması için 15 ila 20 yıllık bir zaman dilimine ihtiyaç var.

İlgili >> Bloomberg, Extreme Tech

İLGİLİ HABERLER