Manşetler

Google Street View araçları e-posta adresleri ve şifreleri de toplamış

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Henüz Türkiye’de görmüşlüğümüz yok, ancak Amerika ve Avrupa’da yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi Google Street View araçları dolaşıyor. Bu araçlar Google Haritalar üzerinde göstermek üzere belli noktaların 360 derecelik fotoğraflarını çekip yayınlıyorlar. Bu araçlarla çekilip Google Haritalar üzerine eklenen fotoğraflarda hırsızlar, eşini aldatanlar bile açık edilmişti. Ancak şimdiyese bu araçların insanların e-posta adreslerini ve şifrelerini de gizli gizli topladığı ortaya çıktı.

Çoğunlukla Google Street View araçlarının caddelerinde dolaştığı 30’dan fazla ülke bulunan idari yetkililer çevrimiçi sokak haritası servisi üzerinden izinsiz olarak yakalanan ve izlenen verilerle ilgili sorunları yakından inceliyor. Google da geçtiğimiz Mayıs ayında bir duyuru yayınlayarak bilgilerin kaydedildiği ve depolandığını kabul etmiş, ancak bu bilgilerin işlenmemiş, anlamsız veri parçaları olduğunu vurgulamıştı. Şimdiyse, elde edilen tüm bilgilerin izin olmadan açığa çıktığı görülüyor.

Google’ın üzerinde deneyler yaptığı, çevredeki WiFi erişim noktalarından veri çekerek konum tabanlı servis sağlama projesi kapsamında çalışan bir kod parçası söz konusu hataya neden olmuştu. Google’ın kıdemli yöneticilerinden Alan Eustace konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Geçtiğimiz Mayıs ayı sırasında yaptığı açıklama sırasında Google’ın içindeki kimsenin toplanan verileri analiz etmediğini, bu nedenle disklerde nelerin bulunduğunu bilmediklerini belirten Eustace, daha sonra bu verilerin çeşitli idari yetkililer tarafından yürüttükleri soruşturmalar kapsamında incelendiğini vurguladı. Araştırmalar yakalanan çoğu verinin bölük pörçük olduğunu gösterse de, bazı e-posta ve web sitesi adreslerinin de toplandığı, ayrıca şifrelerin de nasibini aldığı Eustace’ın blog yazısında yer alıyor. Toplanan bu verilerin en kısa zamanda silineceğini taahhüt eden Eustace yaratılan olumsuz durum nedeniyle de etkilenen herkesten özür diliyor.

İlgili – Reuters

İLGİLİ HABERLER