EğlenceTeknoloji

Google Stadia çıkış tarihi, abonelik fiyatları, ilk oyunlar ve diğer detaylar

google stadia

Google geçtiğimiz mart ayında tanıtımını gerçekleştirdiği oyun yayın servisi Stadia ile ilgili daha detaylı bilgileri paylaştı. Oyun servisinin üyelik ücreti, sunulacak oyunlar, Stadia Controller oyun kumandasının fiyatı ve çıkış tarihi gibi bilgiler açıklandı. Google Stadia, kullanıcılara üst sınıf konsol ve PC oyunlarını herhangi bir Chrome internet tarayıcısı, Chromecast Ultra TV aygıtı ya da Pixel 3 akıllı telefonuyla, Google sunucularına bağlanarak oynama fırsatı sunacak.

Google Stadia kasım ayında faaliyete geçecek. Aralarında ABD, Birleşik Krallık, Kanada gibi ülkelerin de bulunduğu 14 farklı ülkede kullanımda olacak. Merak edenler için hemen söyleyelim; Türkiye bu ülkelerin arasında bulunmuyor. Başlangıç aşamasında 21 farklı yayıncıdan en az 31 farklı oyun sunulacak. “Founder’s Edition” adı verilen ve 130 dolarlık fiyata sahip olan başlangıç paketi içinde üç aylık oyun servisi ücretsiz olarak sunulurken, sonraki aylar için de 10 dolar ücret alınacak. Ayrıca 2020 yılı içinde ayrı bir ücretsiz paket getirilecek. Google, Founder’s Edition paketi için ön siparişleri toplamaya başladı.

Aslına bakılırsa, Stadia Netflix gibi bir abonelik servisi değil. Google, kullanıcılara aylık 10 dolar karşılığında ücretsiz bir oyun katalogu sunuyor. Bunun yanı sıra oyunları PlayStation Network, Xbox Live veya Steam gibi platformlarda olduğu gibi satın alma fırsatı sunacak. Bu arada şu anda sadece abonelik bazlı olarak sunulan tek bir oyun var, o da Destiny 2.

Google Stadia oyunları

Google’ın belirttiğine göre, Stadia’da başlangıç aşamasında aşağıdaki oyunlar sunulacak:

  • Bandai Namco – Dragon Ball Xenoverse 2
  • Bethesda – DOOM Eternal, DOOM 2016, Rage 2, The Elder Scrolls Online, Wolfenstein: Youngblood
  • Bungie – Destiny 2
  • Capcom  TBD
  • Coatsink – Get Packed (Stadia’ya özel)
  • Codemasters – GRID
  • Deep Silver – Metro Exodus
  • Drool – Thumper
  • Electronic Arts – Henüz açıklanmadı.
  • Giants Software – Farming Simulator 19
  • Larian Studios – Baldur’s Gate 3
  • nWay Games – Power Rangers: Battle for the Grid
  • Rockstar Games – Henüz açıklanmadı.
  • Sega – Football Manager
  • SNK – Samurai Shodown
  • Square Enix – Final Fantasy XV, Tomb Raider Definitive Edition, Rise of the Tomb Raider, Shadow of the Tomb Raider
  • 2K Games – NBA 2K, Borderlands 3
  • Tequila Works – Gylt (Stadia’ya özel)
  • Warner Bros. – Mortal Kombat 11
  • THQ – Darksiders Genesis
  • Ubisoft – Assassin’s Creed Odyssey, Just Dance, Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint, Tom Clancy’s The Division 2, Trials Rising, The Crew 2

Google bunun tüm liste olmadığının altını çiziyor. Gelecek hafta başlayacak E3 oyun fuarında yeni oyun duyurularının yapılmasını bekliyoruz. Ayrıca kasım ayındaki lansmanın öncesinde de yeni oyunların duyurusunun yapılacağı belirtildi. Her ne olursa olsun, açıklanan ilk listede de yüksek profilli ve oyun severlerin ilgisini çekecek oyunlar bulunuyor.

Örneğin Buser, daha yeni duyurulan Baldur’s Gate 3 adı oyunun Stadia ve PC için aynı anda çıkacağını açıkladı. Üstelik bu iki platform oyunu oynamanın tek yöntemleri olacak. Bu arada yukarıda açıklanan listeye farklı stüdyolardan yeni oyunların eklenmesinin yanı sıra, Google’ın kendi bünyesinde geliştirmekte olduğu Stadia’ya özel oyunlar da eklenecek.

Google Stadia abonelik ücretleri

Google, 130 dolarlık “Stadia Founder’s Edition” kitlesiyle hevesli kullanıcılar için servisi cazip kılmayı ve onları şimdiden sadık kullanıcılar hâline getirmeyi hedefliyor. Yeni bir PS4 ya da Xbox One satın almadan, evde bulunabilecek ve nispeten ucuz bir Chromecast Ultra aygıtını TV’ye bağlayarak konsol tadında oyun keyfi yaşamak mümkün olacak. Üstelik Google, bu paket içinde Stadia’nın oyun kumandasının sınırlı sayıda üretilen koyu mavi renkli versiyonunu da sunacak. Stadia oyun kumandasının fiyatının 70 dolar olduğunu düşündüğümüzde, başlangıca özel paket oldukça cazip görünüyor.

[table id=17 /]

Bu arada Founder’s Edition kullanıcıları kendilerine özel “founder” kullanıcı adlarını herkesten önce alma fırsatına sahip olacaklar. Aynı zamanda Stadia Pro paketine kendileri ve arkadaşları için üç aylık erişim elde edecekler. Oyunları Pixel 3 ya da Pixel 3A akıllı telefonunda ve Chrome internet tarayıcısında oynamak mümkün olacak. Bu arada Google, Stadia destekli telefonları ilerleyen zamanlarda daha da artırmayı hedefliyor.

Stadia için ne kadar hızlı bir internet bağlantısı gerekli?

Stadia Pro, 4K çözünürlükte, 60fps hızında HDR görüntü desteği ve 5.1 çevresel ses uyumu sağlıyor. Bunun için 35Mbps’lik bir bant genişliği gerekiyor. Aynı zamanda Stadia’nın ücretsiz kataloğuna erişim ve oyunlarda özel indirimler de Pro kullanıcılarını bekliyor. 2020’de de ücretsiz paket çıkacak. Bu paket dahilinde de 1080p/60fps görüntü ve stereo ses desteği sunulacak. 10Mbps’lik bir geniş bant bağlantıyla 720p oyun yayını sağlanacak.

Destiny 2, Stadia’nın başlangıçtaki yıldızlarından bir tanesi olacak. Bu oyun Xbox veya PC ile çapraz kayıt işlevine sahip tek oyun olma özelliğine sahip olacak. Yani bir cihazda bırakılan yerden diğer cihazda devam edilebilecek. Google, PlayStation ile de benzer bir geçişin sağlanması için temas hâlinde olunduğunu söylüyor. Bu arada Destiny 2, Stadia Founder’s Edition ile ücretsiz gelen tek oyun olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda Google’ın, ayrıca satın almayı gerektirmeyen tek oyun olarak onayladığı içerik niteliğini de taşıyor. Tabii ki, diğer ücretsiz Stadia Pro oyunları gibi, ayda 10 dolarlık ücretin verildiği süre boyunca erişilebilir olacaktır.

2020 yılına kadar beklemeyi düşünenler, başlangıç fiyatı olarak belirlenen 130 doları veya aylık 10 doları ödemek zorunda kalmayacaklar. Aynı zamanda illâ ki Google markalı bir cihazı satın almak da gerekmeyecek. Google, bu servisi daha fazla Android telefonuna getirmeyi planlıyor. Bunun yanı sıra Google, Stadia’nın her platformdan ve cihazdan erişilebilir bir servis olmasını istiyor. Her ne kadar Android telefonları için belirli bir gerekli teknik özellikler listesi olmasa da, Google bu işi bir sertifikalandırma süreciyle yönetmek istiyor gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER