Teknoloji

Google Smart Lock ile uygulamalara girişte kullanıcı adı ve şifre zahmetinden kurtarıyor

google-smart-lock-010615

Google’ın I/O 2015 etkinliğinde genellikle Android M, Google Fotoğraflar, Brillo gibi büyük duyurular dikkat çekti, ancak geri planda farklı ürünlerin de tanıtımı yapılmıştı. Bunlardan bir tanesi de Smart Lock for Passwords olarak adlandırılan, şifreler için akıllı kilit aracı. Başlangıçta internet tarayıcısında gördüğümüz “kullanıcı adı ve şifremi hatırla” tarzı bir araç gibi görünen bu sistem, daha da öteye giderek bütün Android uygulamalarında çalışabiliyor.

Smart Lock destekli bir uygulamada kullanıcı adı ve şifrenizle ilk kez giriş yaptığınızda ve bu bilgilerin saklanmasını kabul ettiğinizde, daha sonraki seferlerde giriş yapmanız gerektiğinde bilgileriniz otomatik olarak giriliyor. Bilgiler çevrim içi depolanıyor, böylelikle otomatik kullanışlı girişleri Google hesabınızın bağlı olduğu bütün Android cihazlarında ve hatta masaüstü bilgisayarda yüklü olan Chrome’da da geçerli oluyor.

Smart Lock desteğini sunan uygulamaların arasındaki en büyük isimlerden biri Netflix. Böylelikle Netflix kullanıcıları telefonlarında yüklü olan uygulamada kullanıcı girişi yaptıktan sonra Android TV veya tablette Netflix’i kullanırken kullanıcı adı veya şifre girişi yapmak zorunda kalmıyor. Eğer kullanıcı giriş bilgileri ilk kez Chrome’da girilirse, daha sonra mobil cihazdaki uygulamalara giriş yapılırken tekrar kullanıcı adı ve şifre girmek gerekmiyor.

Smart Lock’u sistemlerine entegre edecek diğer uygulama ve servislerin arasında New York Times, Orbitz, Instacart ve Eventbrite bulunuyor. Geliştiricilerin Smart Lock’u uygulamalarına eklemeleri için Google’ın Credential API’sini kullanmaları gerekiyor.

Şifrelerin kullanıcıların çok fazla miktarda gizli bilgisi üzerinde kontrolü bulunan Google ile çevrim içi saklanması fikrinin kullanıcıları endişelendireceğini düşünebilirsiniz. Google’ın bu kullanıcı giriş bilgilerini güvende tutmak için hangi önlemleri aldığı tam olarak bilinmiyor, bununla birlikte Smart Lock’un kullanımı isteğe bağlı. Eğer kullanmak sizi rahatsız ediyorsa, bir kenara bırakabileceksiniz.

İLGİLİ HABERLER