Teknoloji

Google servislerine Çin’den erişim yeniden sağlandı

Çin’de yaşayanlar geçtiğimiz cuma günü aralarında Gmail ve arama motorunun da bulunduğu çeşitli Google servislerine erişemedi. Söz konusu erişim problemi yeni yönetimini seçme sürecinde olan Çin’in bir tedbiri olarak yorumlanmıştı. Google tarafından gelen açıklama kendisi tarafındaki her şeyin normal olduğu yönündeydi, trafik akışının düşüşüne bir engellemenin neden olduğu ihtimallerini güçlendirmişti.

Ne var ki, söz konusu engelleme kısa ömürlü oldu. ComputerWorld’ün haberine göre Google’ın servislerine erişim yaklaşık 12 saat sonra normale döndü. Zaten dün konuyla ilgili yazıyı hazırladığımız sırada gözlemlediğimiz Google Şeffaflık Raporu sitesinde de trafiğin normale döndüğü göze çarpıyordu. Çin’den haber alan kaynakların konuyu duyurmasıyla birlikte bizim de farkettiğimiz bu durum teyit edilmiş oldu.

Google’ın Çin devletiyle arasındaki ilişki inişli çıkışlı bir seyir izliyor. Bu son olay arama motorunun servislerine gelen ilk engelleme değil. Zaten Çin’in de İnternette sansür konusundaki ünü malum. Özellikle bundan iki yıl önce iki taraf arasında yaşanan olaylar medyada bir hayli yer tutmuştu.

İlgili >> Computer World

İLGİLİ HABERLER