Teknoloji

Google .search uzantısını tüm servislerin kullanacağı üst sınıf bir alan adı haline getirmek istiyor

Google’ın aralarında ”.search” uzantısının da bulunduğu bazı genel alan adları için yaptığı başvuru rakiplerinin tepkisini çekmişti. Ancak Google’ın planları şirketin bu alan adlarını kendine saklama gibi bir isteği olmadığını, bu alan adlarının diğer servis ve şirketler tarafından da kullanılabileceğini gösteriyor. Google’ın alan adı kayıt işlerini yürüten Charleston Road Registry tarafından ICANN’a gönderilen bir mektup, şirketin genel alan adlarıyla ilgili planlarının bir özetini ortaya koyuyor.

google-kapi-logo

.search uzantısı için Google’ın noktasız bir alan adı yürütmeyi planladığı görülüyor. Şirketin kullanmayı planladığı özellikler arasında yeni bir teknik standart ve yönlendirme de yer alıyor. Arama sonuçlarının görüleceği servisin belirlenmesiyse kullanıcının insiyatifine bırakılacak. Google’ın .app, .blog, .cloud gibi uzantılar için planları da benzer doğrultuda. Mektupta Google’ın ihtiyaç duyulabilecek standartların oluşturulması konusunda blog servisleriyle çalışmaya başladığı belirtildi. Bu şirketlerin hangisi olduğu konusunda özel bir isim verilmezken, Google’ın .blog uzantısıyla ilgili temel fikrinin Tumblr, Blogger, WordPress gibi servislerin kullandığı üst sınıf bir alan adı haline getirmek olduğu düşünülüyor.

Google’ın ortaya koyduğu konseptin merak uyandıran cinsten olduğu bir gerçek. Ancak işin uygulama kısmında Google’ın bu uzantılara sahip olmasından endişe duyanların nasıl rahatlatılacağı belirsizliğini korumakta. Üst sınıf alan adları konusunda Google tek başına mücadele etmiyor. Amazon da benzer endişeleri gidermek için çalışan şirketler arasında.

İlgili >> TechCrunch, Charleston Road Registry

İLGİLİ HABERLER