Teknoloji

Google ve Samsung dijital asistan pazarlığı yapıyor

galaxy s20 samsung google

Google, Samsung ile mobil servislerinin Samsung’un akıllı telefonlarında daha belirgin bir pozisyonda olması için görüşmeler yürütüyor. Bloomberg’in haberine göre, bu görüşmelerde Google Asistan ve Play Store’un Samsung’un alternatiflerine kıyasla daha ön planda olması gibi konular üstünde duruluyor.

Dünya akıllı telefon pazarının bir numaralı üreticisi olan Samsung, pek çok ülkede de Android cihaz pazarının lideri konumunda. Şirket akıllı telefonlarında Android’i kullansa da; bir taraftan da Android’in üzerinde kendi yazılımlarının çalıştığı bir ekosistem oluşturmak için mesai harcıyor. Bu yazılımlar arasında dijital asistan Bixby ve Galaxy uygulama mağazası da bulunuyor. Google’ın servisleri hâlâ Samsung’un telefonlarında mevcut. Ancak Samsung işi telefonlarına Bixby’ye hızlı erişim için bir tuş yerleştirme noktasına kadar da götürmüş durumda.

İki şirket geçmişte de Samsung’un Android’deki özelleştirmeleri için karşı karşıya gelmişti. 2014’te yaşanan olayda, Güney Koreli şirketin TouchWiz kullanıcı arayüzüyle Android’de yaptığı özelleştirmelerin tonunu düşürmeyi kabul ettiği belirtilmişti. O günden sonra olanlardan Google pek memnun gibi görünmezken, Samsung’un bu sefer daha cezbedici bir anlaşma peşinde olduğu söyleniyor. Bu anlaşmanın maddi koşulları bilinmese de, Google’ın Safari iOS uygulamasının varsayılan arama motoru olmak için Apple’a milyarlarca dolar ödediğini unutmamak gerekiyor.

Samsung tarafından konuyla ilgili olarak Bloomberg’e gönderilen açıklamada, şirketin kendi ekosistemini ve servislerini geliştirme konusunda kararlı olduğu vurgulandı. Açıklamada Samsung’un müşterilerine en iyi mobil deneyimleri yaşatmak için Google ve diğer iş ortaklarıyla yakından çalışmaya devam ettiği de belirtildi.

Google ise Samsung ile yürüttüğü iddia edilen görüşmelerle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Tüm Android cihaz üreticileri gibi, Samsung da kendi uygulama mağazasını ve dijital asistanını oluşturmakta özgür. Bu Android platformunun en müthiş özelliklerinden biri. İş ortaklarımızla düzenli olarak kullanıcı deneyimini iyileştirmek için konuşuyoruz ve bunu değiştirmek gibi bir niyetimiz yok.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER