Teknoloji

Google Safari için Apple’a büyük paralar ödemeyi sürdürüyor

google apple safari

Google, uzun süredir Safari internet tarayıcısının varsayılan arama motoru olmak için Apple’a büyük meblağlar ödüyor. İki teknoloji devi arasındaki bu anlaşma, İngiltere’de yetkili bir kurum tarafından mercek altına alındı.

İngiliz Rekabet ve Piyasalar Otoritesi tarafından hazırlanan rapora göre; Google, Safari’nin varsayılan internet tarayıcısı olmak için Apple’a sadece İngiltere’de yıllık 1.2 milyar sterlin ödemeye devam ediyor. Raporda Google’ın bu uygulamasının rakiplerinin Safari’de boy göstermesini ve büyümesini ciddi şekilde engellediği belirtildi. İngiliz Rekabet ve Piyasalar Otoritesi, Apple’ın bu tarz anlaşmaları parasallaştırmasının engellenmesini veya kullanıcılara seçim şansı verilebilmesini önerdi.

Safari’nin iOS uygulamasında uzun süredir ana arama motoru olarak Google kullanılıyor. Bu da iPhone’u Google’ın mobil reklam biriminin önemli gelir kaynaklarından biri hâline getiriyor. Söz konusu işbirliği, Google’a rakipleri karşısında da önemli bir avantaj sağlıyor.

Mahkeme belgeleri, Google’ın Safari’nin varsayılan arama motoru olmak için Apple’a 1 milyar dolar ödediğini ve bu ödemenin ABD’ye özel olduğunu ortaya koymuştu. Analistler bu meblağın aradan geçen yıllarda belirgin biçimde arttığını öngörüyor. Apple’ın bu tarz yerleştirme anlaşmalarından yılda 9 milyar dolar civarında bir para kazandığı tahmin edilse de, şirket konuyla ilgili rakamları açıklamamayı tercih ediyor.

İngiliz yetkililer, Google ve Apple’ın Safari için yaptıkları anlaşmadan dolayı endişeli görünüyor. Yetkililer, İngiltere için ödenen güncel meblağın ABD için altı yıl önce ödenen meblağdan yüzde 50 daha fazla olduğuna dikkat çekiyor. ABD’nin çok daha kalabalık bir ülke olmasına da vurgu yapan rapor, rakip tarayıcıların Apple’a Google’ın ödediği meblağları ödeyemeyebileceğini de belirtiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER