Teknoloji

Google Rusya’da Chrome Android uygulamasını kullananlara arama motoru tercihlerini soruyor

Google Rusya’da aleyhine açılan tekel davasını kaybetmişti. Mahkemenin ardından Rusya’nın rekabet kurumu FAS ile masaya oturan şirket, davaya neden olan Android cihaz kısıtlamalarını kaldırmak için harekete geçti. İnternet devi, bu doğrultuda Rusya’daki kullanıcılarına Chrome Android uygulamasını ilk kez başlattıklarında hangi arama motorunu tercih ettiklerini soruyor.

Google’ı söz konusu değişiklikleri yapmaya iten dava, Rusya’nın büyük internet şirketlerinden Yandex tarafından açılmıştı. Rakibinin hamlesini değerlendiren Yandex, değişikliği “büyük bir kilometre taşı” olarak niteledi ve bunun için uzun süredir mücadele ettiğini hatırlattı.

google rusya chromeGoogle ve Yandex arasında Rusya’da büyük bir rekabet yaşanıyor. Yandex ülkedeki arama motoru pazarının yüzde 55’ini elinde bulunduruyor. Google’ın pazar payı ise yüzde 40 seviyesinde. Kullanım masaüstünden mobile doğru kayarken, kullanıcılara arama motoru tercihlerinin sorulması Yandex’in payını koruyabilmesi açısından büyük önem taşıyor.

Yandex’ten konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Avrupa’nın en büyük internet şirketleri arasında yer alan, Rusya’da arama ve mobil uygulama sağlayıcısı olarak zirvede bulunan Yandex için platformlara erişim hayati önem taşıyor. Rusya’daki kullanıcılar Android cihazlarında diledikleri arama motorunu rahatlıkla tercih edebileceği için çok heyecanlıyız.”

Google Rusya’da 7.8 milyon dolar cezaya da çarptırılmıştı

Google mahkeme kararı gereğinde Rusya’da 7.8 milyon dolarlı bir ceza da ödeyecek. Şirket arama motorunun cihazlarda ön yüklü olarak sunulan tek seçenek olması konusunda üreticileri zorlamayı da bırakacak. Google da The Inquirer sitesine yaptığı bir açıklamayla Rusya’da gerçekleştirdiği değişiklikleri doğruladı.

İLGİLİ HABERLER