Teknoloji

Google Rusya birimi iflas başvurusunda bulundu

google find my device

Google’ın Rusya birimi iflas başvurusunda bulunacak ve Reuters tarafından verilen habere göre, şirket artık şubeyi elinde tutamayacağını belirtiyor. Rusya şubesi, 2021’de Rusya’da 134,3 milyar ruble (yaklaşık 2.086 milyar USD) kazandığını ve 100’den fazla işçi çalıştırdığını bildirdi.

Bir Google sözcüsü, konuyla ilgili olarak The Verge sitesine yaptığı açıklamada, “Rus yetkililerin Google Rusya’nın banka hesabına el koyması, Rusya’da bulunan çalışanları işe almak ve ödeme yapmak, tedarikçilere ve satıcılara ödeme yapmak ve diğer mali yükümlülükleri yerine getirmek de dahil olmak üzere Rusya ofisimizin çalışmasını savunulamaz hâle getirdi.” dedi. “Google Rusya, iflas başvurusunda bulunma niyetiyle ilgili bir bildiri yayınladı.”

Mart ayında Google, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimini başlatmasından kısa bir süre sonra Rusya’daki reklam satışını askıya aldı. Google’a ait YouTube, Rus devlet destekli medyaya ait kanallardaki reklamları yasaklamak için harekete geçti ve daha sonra bu kanalları tamamen engelledi.

Geçen aralık ayında Rusya, yasa dışı olarak kabul ettiği içeriği platformlarından kaldırmadığı için Google’ı 7,2 milyar ruble para cezasına çarptırmıştı. Para cezası, Google’ın Rusya’daki gelirinin yaklaşık yüzde 8’ini oluşturuyordu.

Buna ek olarak Reuters, bir Rus TV kanalının, kanalın YouTube hesabına erişimi eski haline getirmemesinin ardından nisan ayında yetkililerin Google’ın 1 milyar rublesine el koyduğunu iddia ettiğini bildirdi. Rusya’nın iletişim düzenleyicisi kuruluşu, YouTube’dan yasa dışı videoları kaldırdıktan sonra Google’ı 8 milyon ruble para gibi daha mütevazı bir para cezasıyla hizaya getirmeye çalıştı.

Rusya’nın resmi mali kayıt kuruluşuna gönderilen ve Reuters tarafından görüntülenen bir notta, Google’ın iflas başvurusunda bulunma niyeti ayrıntılı olarak anlatılıyor: “22 Mart 2022 tarihinden beri şirket, kendi iflasını ve parasal yükümlülüklerini yerine getirememe öngörmekte, kıdem tazminatı ödemeyi ve (veya) bir iş sözleşmesi kapsamında çalışan veya daha önce çalışmış olan personelin ücretini ve (veya) öngörülen süre içinde zorunlu ödemeleri yapma yükümlülüğünü talep etmektedir.”

Şimdiye kadar Google, Ukrayna savaşının bir sonucu olarak Rusya’da iflas başvurusunda bulunan ilk büyük teknoloji şirketi gibi görünüyor. Apple, Meta ve Microsoft gibi diğer şirketler ülkedeki tüm faaliyetlerini askıya aldı ancak Rusya şubeleri iflas ilan etmedi. Rusya destekli gıda dağıtım şirketi Buyk, ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımlar sonucunda mart ayında iflas başvurusunda bulundu. Pazartesi günü ise McDonald’s, Rusya’dan ayrılacağını ve ülkede 30 yılı aşkın bir süre sonra fast-food restoranlarını satacağını duyurdu.

Rusya, ülkede Google’ın hizmetlerini yasaklayacak kadar ileri gitmemişti, ancak Meta’ya ait Facebook ve Instagram’ı yasaklamıştı. Google, ücretsiz hizmetlerinin ülkede hâlâ sunulmaya devam edileceğini belirtiyor. Google sözcüsü, “Rusya’daki insanlar kaliteli bilgilere erişmek için hizmetlerimize güveniyor ve Arama, YouTube, Gmail, Haritalar, Android ve Play gibi ücretsiz hizmetleri kullanıma sunmaya devam edeceğiz.” dedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER