Teknoloji

Google Android uygulamalarını Rusya’da ön yüklü olarak sunamayabilir

google rusya android on yuklu

Google’ın Android telefonlarında kendisine ait uygulamaları ön yüklü olarak sunması, daha önce bir Rus mahkemesi tarafından ülkenin tekel yasalarına aykırı olarak nitelenmişti. Yapılan itirazı değerlendiren üst mahkeme, alt mahkeme tarafından alınan kararı onayladı. Davada şirketin Play Store yüklü telefonlarda kendisine ait Gmail, YouTube, Google Haritalar gibi uygulamaları varsayılan olarak sunmasının Rusya tekel yasalarına aykırı olduğunun altı çizildi.

Google, telefonlarında Play Store’a yer vermek isteyen üreticilerin kendisine ait diğer uygulamaları da ön plana çıkarmasını isterken, üreticilerin bu uygulamalarla rekabet edebilecek başka uygulamalar sunmasına da izin vermiyor.

Google’ın bu kısıtlamalarından memnun olmayan Rus internet şirketi Yandex, konuyu mahkemeye taşırken, ekim ayında sonuçlanan davadan zaferle ayrılmayı başarmıştı. Bu karara itiraz eden Google, itirazından aradığı sonucu alamadı. Bu da, şirketin en azından Rusya’da donanım ortaklarına dayattığı koşulları değiştirmek zorunda kalabileceği anlamına geliyor.

Google Rusya dışında AB ülkelerinde de benzer suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı. Şirketin Android’deki uygulama sunum pratikleri, yaklaşık 1 yıl önce Avrupa Komisyonu tarafından açılan bir soruşturmaya konu olmuştu. Google, Avrupa Birliği’ne karşı kendisini savunurken uygulamaların ücretsiz olduğunu ve dolayısıyla tekel yasalarını ihlal edemeyeceğini öne sürmüştü. Avrupa Birliği ise bu yaklaşımı reddetmiş ve Google’ın yaklaşımının kendisine avantaj sağladığını belirtmişti. Taraflar uzlaşmaya varmak için çeşitli zamanlarda bir araya gelse de, henüz soruşturma konusuna ilişkin bir anlaşma sağlanabilmiş değil.

İLGİLİ HABERLER