Ulaşım

Google’ın Ripple standardı Ford’un otomobillerine de girecek

google ripple ford

Google, 2015’ten beri küçük radar çipleri üzerinde çalışıyor. Bunlar size ne kadar iyi uyuduğunuzu söyleyebilir, bir akıllı saati kontrol edebilir, kağıtları sayabilir ve dünyanın en küçük kemanını çalmanıza izin verebilir. Ancak şirketin Soli adını verdiği radar teknolojisi herkesin yaygın biçimde kullandığı bir teknoloji hâline gelemedi. Sadece bir nesil Pixel telefonda görüldü. Şimdi Google, teknolojiyi kendi markasının dışındaki cihazlara getirebilecek Ripple adlı bir açık kaynaklı API standardı başlattı. Hatta Ford da bu yeni standardın katılımcılarından biri olarak bu teknolojiyi bir otomobiline getirebilir.

Teknik olarak Ripple, her ocak ayında Las Vegas’ta düzenlenen CES fuarına da ev sahipliği yapan Tüketici Teknolojileri Birliği’nin (CTA) himayesi altında bulunuyor. Ancak projenin arkasında gerçekte kimin olduğu konusunda çok az soru işareti bulunuyor. İlk etapta Soli ile ortaya çıkan Google’ın ATAP skunkworks ekibinin başındaki kişi olan Ivan Poupyrev “Ripple, herkesin yararlanacağı faydalı yeniliklerin kilidini açacak. Genel amaçlı radar, kritik kullanım durumlarını gizliliğe saygılı bir şekilde çözmek için gelişmekte olan önemli bir teknolojidir.” dedi.

Ek olarak Github’daki Ripple projesi, birkaç “Telif Hakkı 2021 Google LLC” metni de dahil olmak üzere Google’a dair referanslarla doludur ve katkıda bulunanların bir Google açık kaynak lisans sözleşmesi imzalaması gerekir. Bir taahhüt, projenin “CTA’yı içerecek şekilde” güncellendiğine işaret ediyor. Ripple, Google’ın bir yıl önce sessizce önerdiği “Standart Radar API”sinin yeniden markalaşması gibi görünüyor.

Bunların hiçbiri Soli’nin yeni bir biçimde hayat bulmasını daha az heyecanlı kılmaz. Bununla birlikte, radarın mahremiyet tarafında faydaları olduğu fikrine katkıları olabilir. Soli, birinin orada olup olmadığını, yakında olup olmadığını ve/veya cihazına mikrofon veya kamera gerektirmeden bir şey yapmasını söyleyip söylemediğini kolayca algılayabilen bir teknolojidir.

Ford, bu küçük radar çipleriyle neler yapmayı planladığına dair net bir bilgi vermedi. Ancak şu anda Ford’un Araştırma ve İleri Mühendislik ekibine liderlik eden Jim Buczkowski, The Verge sitesine şu açıklamayı yaptı: “Günümüzde gelişmiş dış radarları kullanan lider Ford Co-Pilot360 sürücü destek teknolojilerimizin ötesinde çeşitli müşteri deneyimlerini geliştirmek için bir sensör kaynağı olarak iç radarın nasıl kullanılacağını araştırıyoruz. Yarı iletken endüstrisi katılımıyla standart bir API, donanım kaynağından bağımsız yazılım geliştirmemize ve yazılım ekiplerine birden fazla radar platformunda yenilik yapma özgürlüğü vermemize olanak tanıyacak.”

Google’ın girişimi kapsamında listelenen katılımcıların çoğunu şimdilik çip ve sensör tedarikçileri oluşturuyor. Yalnızca, radar tabanlı bir kan basıncı sensörü için bir geliştirme kitine sahip olan Blumio ve Ford öne çıkıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER