Teknoloji

Google reklamlar için ”baktığın kadar öde” sisteminin patentini aldı

Google reklamlar için ”baktığın kadar öde” sisteminin patentini aldı
Haberleri Kaçırma! Teknoblog'u Google Arama'da tercihli kaynağın yap ve En Çok Okunan Haberler'de bizi daha sık gör.
Tercihli Kaynak Ekle

Reklamverenler ürün yerleştirme, markalandırma gibi işlemler için çok büyük meblağlar harcasa da, bu reklamların gerçekteki etkisinin ne ölçüde olduğu fazlasıyla merak ediliyor. Reklamverenlerin bu ölçümü yapabilecek bir sistem için para ödemeye hazır olduğunu düşünen Google, ”baktığın kadar öde” olarak adlandırılabilecek bir reklam sisteminin patentini aldı. Bu sistem çerçevesinde Google Glass benzeri bir göz sensörü müşterilerin gerçek ve sanal reklamlara ne zaman baktığını takip edecek.

google-baktigin-kadar-ode-sistemi-190813

Google’ın 2011 yılının mayıs ayında yaptığı patent başvurusunda sistemin sadece çevrim içi reklamlara indirgenemeyeceği; panolar, gazete ve dergi ilanları gibi konvansiyonel ilan yollarına da genişletilebileceği ifade ediliyor. Bakış takip sistemiyle çevrim dışı reklamların da tıpkı çevrim içi reklamlar gibi takip edilmesinin ve faturalandırmasının mümkün olacağı da patent başvuru dosyasında belirtildi.

Bu sistemle kullanıcıların reklama bakış süresine ek olarak, reklamlara verdikleri duygusal tepkiler de göz bebeklerinin hareketleri sayesinde anlaşılabilecek. Gizlilik endişeleri nedeniyle başı sıklıkla ağrıyan şirket ”Büyük Birader” eleştirilerinin önüne geçmek için kullanıcıların bu sistemin dışında kalabileceği ve toplanan bilgilerin anonim hale getirilebileceğinin altını çizdi. Patent dosyasında yer alan ”gizli ön arama” hükmüyse Glass veya başka bir giyilebilir bilgisayarda arama sonuçlarının gösterilmesine izin veriyor. Bu aramalarda toplalan veriler de, tahmin edilebileceği üzere, saklanabilecek ve gelecekte reklam yayınında kullanılabilecek. Google Glass gibi cihazların sayısının artmasıyla birlikte bu patentin daha geniş bir kullanım alanına erişeceği düşünülüyor.

İlgili >> ABD Patent ve Marka Ofisi

Günün Öne Çıkan Fırsatları

200W emişli Samsung Jet 75E yüzde 10 indirimle 17.730 TL
200W emişli Samsung Jet 75E yüzde 10 indirimle 17.730 TL
Satın Al
Samsung HW-B650F soundbar kuponla 8.936,25 TL’ye geliyor
Samsung HW-B650F soundbar kuponla 8.936,25 TL’ye geliyor
Satın Al
Google TV’li Next Start 4K kuponla 3.700,74 TL
Google TV’li Next Start 4K kuponla 3.700,74 TL
Satın Al
Sessiz Logitech M330 Premium ile 710,38 TL
Sessiz Logitech M330 Premium ile 710,38 TL
Satın Al
Çift portlu Anker 312 Premium ile 299 TL’ye geliyor
Çift portlu Anker 312 Premium ile 299 TL’ye geliyor
Satın Al
Tümünü Gör Daralt
Tüm Fırsatları Gör

REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.

Teknoblog artık WhatsApp'taGünün en iyi teknoloji fırsatları ve kaçırmamanız gereken büyük haberler, telefonunuza gelsin.
Kanala Katıl