Teknoloji

İşletmeler RCS ile Android kullanıcılarıyla doğrudan etkileşime giriyor

google rcsRich Communication Services, yani Zengin İletişim Servisleri’nin İngilizcedeki kısaltması olan RCS, SMS’in uzun zamandır ihtiyaç duyduğu güncellemeyi getiriyor. Son birkaç yıldır Google kendisini, küresel ölçekte mobil operatörlerin RCS’i şebekelerine uyarlamasına adadı. Şirket dünya çapında, aralarında Türkiye’de faaliyet gösteren Turkcell ve Vodafone’un da bulunduğu mobil operatörle ve çeşitli donanım üreticileriyle RCS’i hayatımıza sokmak için yakın biçimde çalışıyor.

Google son olarak, Zengin İletişim Servislerinin işletmelerin müşterileriyle doğrudan iletişim kurmaları için kullanılabileceğini duyurdu. Şirketler iletişim mesajlarını Android Messages uygulaması aracılığıyla doğrudan kullanıcıların telefonuna iletebiliyor. Bu mesajlar daha kullanışlı ve interaktif içerikler taşıyor. Google, RCS’in nimetlerinden yararlanan ilk şirketlerin 1-800 Contacts, 1-800 Flowers, Booking.com, SnapTravel ve Subway olduğunu kaydetti.

RCS’in sağladığı imkan sayesinde bir otel rezervasyonunu veya kontak lens siparişini doğrudan Android Mesajlar uygulaması içinden doğrulamak mümkün oluyor. Ayrıca Google, donanım üreticileriyle de iş birliği yaparak Android Messages uygulamasını varsayılan mesajlaşma uygulaması olarak ayarlıyor. Böylelikle Android kullanıcıları, herhangi bir ek uygulama indirmeye ihtiyaç duymadan Zengin İletişim Servisleri’nin nimetlerinden hemen yararlanmaya başlıyor.

google rcs
Google’ın RCS projesindeki iş ortakları

Google geçen yıldan beri RCS’in temelinde bulunan Universal Profile, yani Evrensel Profil standardına desteği yaygınlaştırmak için çalışıyor. Samsung ve Huawei gibi şirketler, aynı zamanda Turkcell ve Vodafone’un da aralarında bulunduğu mobil operatörler bu yeni nesil standardı destekliyor. 43 tanesi ise Google’ın Android Messages uygulamasını ya da sunucularını kullanıyor.

Google, gelecek hafta düzenlenecek 2018 Mobil Dünya Kongresi’nde RCS platformunun yeteneklerini de sergilemeyi planlıyor. İşletmelerin ve müşterilerin RCS iletişim kanallarından nasıl yararlanacağı katılımcılara gösterilecek. Ayrıca RCS’in küresel çaptaki durumunu ilgilendiren bir duyurunun da yapılması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER