Teknoloji

Google Haritalar güneş paneli yerleştirmeye uygun yerleri gösterecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İlginç projelere el atma konusunda pek tereddüt etmeyen Google, şimdi de insanların güneşin gücünden faydalanmasına yardımcı olmayı amaçlıyor. “Project Sunroof” adını taşıyan yeni bir servisi faaliyete geçiren şirket, Google Haritalar’ın yardımıyla güneş enerjisi için bir “hazine haritası” hazırlayacak. Project Sunroof, ev sahiplerine çatılarında ne kadar güneş enerjisi elde edebileceklerini ve güneş panelleri sayesinde elektrik masraflarından ne kadar tasarruf edebileceklerini söyleyecek.

Project Sunroof, daha önce pratik bir uygulaması bulunmayan Google Haritalar verilerinden faydalanıyor. Örneğin, Google Haritalar’ın üç boyutlu modellemesi sayesinde binaların çatılarında güneş panelleri yerleştirmek için gerekli alan belirleniyor. Güneşin bir yıl içindeki konumunu da analiz eden Project Sunroof, bulut örtüsü tipi ve mahalledeki sıcaklığı da izleyecek. Yakındaki nesneler tarafından oluşturulan gölgeler bile Project Sunroof’un odaklandığı noktalar arasında olacak.

google-project-sunroof-180815

Güneş enerjisine geçiş yapmanın pek çok mesken için bir kazan-kazan senaryosu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ücretsiz bir enerji kaynağından faydalanmak fatura giderlerinin düşmesine katkı sağlarken, yenilenebilir enerji kullanımı da Dünya’nın geleceğini koruma yolunda önemli bir destek anlamına geliyor. Project Sunroof da bu tarz bir dönüşüm için gerekli bilgileri ev sahiplerine aktarıyor.

Bir evin çatısına güneş panelleri yerleştirmek çok ucuz bir işlem değil. ABD için söz konusu dönüşümün maliyetinin 20 bin doların üstüne çıkabileceği belirtilirken, evi uygun konumda olan bir kişinin paneller sayesinde yılda 20 bin dolar tasarruf edebilmesi öngörülüyor. Henüz ABD’nin Boston, San Francisco ve Fresno şehirlerinde kullanılabilen Project Sunroof’un tüm ülkeye yayılması planlanıyor. Google’ın projeyi ABD dışına taşıyıp taşımayacağı ise henüz bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER