Eğlence

Google Project Stream ile geleceğin oyun deneyimini test ediyor

google project stream
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google Project Stream adını taşıyan girişimiyle oyuncuların AAA, yani en üst kalite, oyunları bir dizüstü bilgisayar veya PC’de internet üzerinden herhangi bir gecikme olmadan oynayabilmesini amaçlıyor.

Project Stream için testlere sınırlı bir katılımcı grubuyla 5 Ekim itibarıyla başlayan Google, katılımcıların Assassin’s Creed Odyssey‘i Chrome üzerinde ücretsiz olarak oynamasına izin veriyor. Assassin’s Creed serisinin en yeni oyunu olan Odyssey, büyük bir açık dünya macerasını 4K grafikler eşliğinde sunuyor.

Google tarafından paylaşılan örnek videoda, Chrome üzerinde 60fps 1080p çözünürlükte Assassin’s Creed Odyssey deneyiminin nasıl olduğunu görmek mümkün oluyor.

Eğer Project Stream’de işler Google’ın planladığı gibi giderse, oyun grafik işlemcisinin gücünden bağımsız olarak tüm dizüstü bilgisayar ve PC’lerde oynanabilecek. Ancak Google bunun için en az 25 Mbps hızında bir ev internet bağlantısı olması gerektiğinin altını çiziyor.

Google Project Stream için yürüttüğü beta testiyle programın limitlerini zorlamak istiyor. AAA oyunların aktarımını internet üzerinden yapmak, bir film veya TV dizisinin aktarımını yapmaktan çok daha zor görünüyor.

Programın geliştiricileri, konuya ilişkin yayınlanan blog yazısında şu ifadeleri kullandı: “Grafik açıdan bu kadar zengin oyunları oynamak için kontrol cihazı ve grafikler arasında neredeyse anlık bir bağlantı olması gerekiyor. Bu bağlantıyı oluşturma konusunda da bazı zorluklar bulunuyor. İnternet üzerinden dizi veya film aktarımı yaparken izleyiciler birkaç saniye yükleme için beklemekten şikayet etmiyor. Ancak yüksek kaliteli oyunlarda gecikme süreleri saliselerle ölçülüyor ve bu süreçte grafik kaybının da yaşanmaması gerekiyor.”

Google Project Stream rekabette tek başına değil

Google Project Stream ile oyun pazarının önemli isimleriyle rekabete girecek gibi görünüyor. Sony PlayStation Now ile internet üzerinden oyun aktarımı yapsa da, henüz gecikme konusundaki problemlerini tam olarak çözebilmiş değil. Microsoft ise Project xCloud ile tüm cihazlarda konsolla eş seviyede oyun deneyimi yaşatmayı hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER