Teknoloji

Google Project Loon için operatör testleri 2016’da başlıyor

alphabet loon

google project loon

Google’ın ücra noktalara yüksekten uçan balonlarla internet erişimi götürme projesi, zorlu bir gelişim safhasını geride bırakmasının ardından bu yılın içinde Endonezya ve başka ülkelerdeki operatörler tarafından test edilmeye başlayacak.

Test aşamasına gelinmesi, Project Loon olarak anılan girişimin önemli bir noktaya doğru evrildiğini ortaya koysa da, yolculuğun şirket için pek pürüzsüz geçmediğini belirtmediği bizzat projenin başındaki isim tarafından açıklandı.

Google Project Loon girişiminde yaşanan temel sıkıntı, şirketin sadece gökte süzülmekle kalmayacak, aynı zamanda stratosferde tahmin edilebilir biçimde ilerleyecek dayanıklı ve pahalı olmayan bir balon tasarımı bulamamasından kaynaklandı.

Project Loon’u yürüten Alphabet X (daha önceki ismi Google X’ti) biriminin başındaki isim olan Astro Teller, Kanada’da düzenlenen TED konferansı kapsamında yaptığı konuşmada yaşadıkları zorluklardan bahsederken, “Çok sayıda balonu patlattık.” ifadesini kullandı.

Parlak balonları, yuvarlak balonları ve yastığa benzeyen balonları deneyen şirket, sonunda hem uygun fiyatlı hem de istediği gibi ilerleyebilecek balon tasarımına ulaşmayı başardı. Teller, söz konusu tasarımla hazırlanan balonun geçtiğimiz yıl 187 gün içinde dünyanın etrafında 19 kez tur attığını belirtti.

Yola devam ettiklerini söyleyen Teller, balonları aracılığıyla 15 Mbps hızında internet bağlantısı sunabildiklerini dile getirdi. Teller, söz konusu hızın yaptığı konuşmanın internetten canlı olarak izlenmesini mümkün kılmak için yeterli olduğunu ifade etmeyi de unutmadı.

Google Project Loon için bir sonraki adım ise gerçek internet servisinin müşterilere nasıl ulaştırıldığını görmek olacak. Bu konuda yola Endonezya’dan çıkacak olan şirket, daha sonra Sri Lanka’da da testlere başlayacak. Google, söz konusu ülkelerde internet servis operatörleriyle birlikte çalışacak.

İLGİLİ HABERLER