Manşetler

Google Project Ara ile gelecek yıl 50 dolarlık akıllı telefon çıkarmayı hedefliyor

Google’ın Project Ara adı altında çalışmalarını yürüttüğü modüler akıllı telefonlar gelecek yıldan itibaren 50 dolar gibi düşük fiyatlardan satışa sunulabilir.

project-ara-akilli-telefon-010314 (638 x 424)

Google çatısı altında bulunan Gelişmiş Teknoloji ve Projeler (ATAP) grubunun kontrolünde yürütülen proje kapsamında küçük ve değiştirilebilir parçalara sahip olan akıllı telefonların üretilmesi planlanıyor. Çalışan ilk prototiplerin önümüzdeki haftalarda tamamlanması ve tüketicilere satılacak olan ilk ticari ürünlerin 2015’in ilk çeyreğine yetiştirilmesi hedefleniyor.

Time’ın haberine göre ATAP temel ve düşük fiyatlı bir seçenek sunmaya odaklanmış gibi görünüyor. Tabii ki, bunun yanı sıra farklı fiyat noktalarında modeller de sunulabilir. 50 dolarlık cihazın insanların kafasındaki akıllı telefon modeline uygun olması hedefleniyor. Sadece Wi-Fi bağlantısına sahip olacak telefon hücresel internet bağlantısını desteklemeyecek. Tabii ki, Ara akıllı telefon sahipleri için bu kötü bir şey olmayacak, çünkü ATAP’ın inancına göre, 50 dolarlık bir cihaz sahibi eklentiler satın alarak telefonunu daha yetenekli hâle getirebilecek. ATAP’ın ortaya koyduğu vizyon Google’ın gelişmekte olan pazarlarda daha fazla müşteri elde etme amacına da uygun görünüyor.

ATAP cihazların ilk olarak hangi ülkelerde pazara sunulacağını söylemiyor, ancak bazı modüler akıllı telefonlarının kapsamının geniş tutulması planlanıyor. Time’a açıklama yapan yetkililer, Ara’nın üç boyutta cihazı destekleyeceğini belirtiyor; mini, medium ve jumbo. Böylelikle küçük akıllı telefondan büyük ekranlı akıllı telefona kadar bir yelpaze açılmış olacak.

Görünüşe göre, cihazın boyutları bir Ara akıllı telefonunun özelleştirilemeyen önemli parçalarından bir tanesi olacak. Her bir Ara cihazı bileşenleri tutan elektronik omurga etrafında geliştirilecek. Time’ın haberine göre bu omurgaların hepsi Google tarafından üretilecek. Bu da Google’ın her bir Ara cihazının temelini kontrol altında tutacağı anlamına geliyor.

Time’ın haberine göre Ara cihazları modülerlik uğruna modern akıllı telefonların sunduğu rahatlıktan ödün vermeyecek. 4 mm.’lik kalınlığa sahip modüller şu anda ATAP tarafından test ediliyor. Grup, Ara cihazları için 10 mm.’den kalın modül geliştirmeyi planlamıyor. Zaten 10 mm. günümüzde çoğu akıllı telefon için psikolojik kalınlık sınırı hâline gelmiş durumda. Ayrıca ATAP’ın Time’a söylediğine göre modüllerin telefona sıkıca bağlanması garanti altına alınacak, böylelikle telefon yere düştüğünde parçalar ortalığa saçılmayacak. Bir modülü çıkarmak için de öncelikle söz konusu modülün telefonla bağlantısını yazılımsal olarak kesmeyi gerektirecek, bu da bir uygulama yardımıyla yapılacak. Ayrıca bu uygulama modülü telefonda tutan mekanizmanın kilidinin de kaldırılmasını sağlayacak.

Modüllerin nelerden oluştuğu ve kimlerin üreteceği soruların cevabı daha sonra belli olacak. ATAP, nisan ayında düzenleyeceği bir dizi konferansla telefon için donanım geliştirme noktasındaki detayları paylaşacak. Project Ara’nın lideri Paul Eremenko, birilerinin isterse telefon için tütsü kabı bile üretebileceğini kaydetti.

Telefonun görünüşünün de yetenekleri gibi özelleştirilebilir olacağı söyleniyor. Time’ın haberine göre ATAP bir 3D yazıcıyla çalışıp müşterilerin her bir modülün dış tasarımını ve materyalini özelleştirmesine izin verecek. Bu dış korumalar da çıkarılabilir olacak.

Ortaya konan iddialı hedefler ve yoğun çalışmalara rağmen, Ara henüz çok genç bir proje. Time’a göre projenin başlangıcı 2012 sonbaharında gerçekleştirilmiş. Ayrıca ATAP’ın bu proje için kendi bünyesinden ayırdığı eleman sayısı da çok yüksek değil. Geliştirme çalışmaları için çalışan elemanlar çoğunlukla iş ortaklarından sağlanıyor.

Ara Projesinin önümüzdeki bir yıl içinde 50 dolarlık akıllı telefon hedefine ulaşıp ulaşmayacağını hep birlikte göreceğiz. Bu bir yıl içinde projeyle ilgili epey haber yapacağız gibi görünüyor.

İlgili >> Time

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER