Teknoloji

Google Play Store’daki yanıltıcı aboneliklerin önüne geçecek

google play store alışveriş

Google, Android’in uygulama içi abonelikler sistemini kullanıcılar için daha şeffaf hâle getirmeye yönelik bir dizi yeni politikayı hayata geçiriyor. 16 Haziran tarihinden itibaren, uygulamaların paralı üyelikleri ve ücretsiz denemelerle ilgili şartlarını daha açık şekilde belirtmeleri gerekecek. Aynı zamanda kullanıcılara ücretsiz denemeleri veya paralı abonelikleri iptal etme konusunda daha şeffaf bir yöntem sunmaları da isteniyor.

Uygulama geliştiricileri için getirilen kurallara ek olarak, Google Play Store kullanıcılara daha fazla doğrudan bilgi sağlıyor, onlara bir ücretsiz deneme bittiğinde veya uzun süreli paralı aboneliğin yenilenme zamanı geldiğinde bilgi veriyor.

Aboneliklerle ilgili olarak güncellenmiş politikaların yanı sıra Google, uygulama geliştiricilerine önümüzdeki ağustos ayında hayata geçirilecek yeni onay sürecini hatırlattı. Arka planda konum erişimi isteyen uygulamalar için bu onay süreci geçerli olacak. Yeni kurallar aldatıcı içerikler ve uygulamaların da önüne geçmeyi amaçlıyor.

Yeni abonelik politikalarının hedefi, uygulamaların aboneliklerinin şartlarıyla ilgili olarak açık davranmadığı ve kullanıcıların paralarını almak için ücretsiz denemeler sunduğu yanıltıcı aboneliklerin önüne geçmek. Kullanıcıları kandırarak onların pahalı ve devam eden aboneliklere kayıt olmasına neden olan uygulamalar Play Store’a girmekle kalmıyor, bazı durumlarda en çok indirilen uygulamalar listesine bile giriyor.

Yeni getirilen kurallar şeffaflığa odaklanıyor. Örneğin Google, geliştiricilerin bir aboneliğin uygulamanın tüm işlevlerine erişme imkanı sunup sunmayacağını açık şekilde belirtmelerini, bu şekilde insanların sadece temel özellikler için kayıt yaptırmaları gerektiğine dair düşüncenin engellenmesini istiyor. Aynı zamanda herhangi bir ücretsiz deneme için maddeler ve koşullar hakkında daha fazla bilgi sunmaları gerekecek.

Google, uygulama abonelikleri konusunda kullanıcılara daha fazla bilgi sağlayacak yeni özellikler de getiriyor. Bunların en dikkat çekici olanı, kullanıcıların bir ücretsiz deneme veya tanıtım dönemi fiyatının sona ermesinden önce e-posta ile bilgilendirme yapılması olacak. Üç, altı veya 12 ay gibi uzun süreli aboneliklerin otomatik yenilenme zamanı geldiğinde de e-posta ile hatırlatma yapılacak. Ayrıca Google, insanlara bir uygulamayı kaldırmanın aboneliği otomatik olarak bitirmeyeceğini de hatırlatacak.

Google’ın getirdiği bu yeni kurallar, Play Store’daki yanıltıcı uygulamalarla mücadelesindeki son halkayı oluşturuyor. Bu yılın başlarında da zararlı reklam gösteren yüzlerce Android uygulaması engellenmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER