Teknoloji

Google Play Store’daki zayıf Android uygulamaları cezalandırılacak

google play store android
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google play android uygulamalarıGoogle uzun zamandır geliştiricilerin yüksek kaliteye sahip uygulamalar geliştirmesi için onları teşvik etmeye çalışsa da, bu çabalarında her zaman başarılı olduğu söylenemez. Arama devinin şimdi yeni bir planı var; kararlılık ve güç tüketimi konusunda zayıf performans gösteren Android uygulamaları için Google Play Store’da görülme sıklığının azaltılması gibi bir uygulamaya gidilebilir.

Tüm uygulamaların eşit şartlarda oluşturulmadığını biliyoruz ve bunun da Android’in büyük bir problemi olduğu gerçeği ortada duruyor. Apple, App Store’da hangi uygulamaların yer alacağı konusunda oldukça katı bir tutum izlerken, Google ise her zaman daha esnek davranmayı tercih etmiştir. Sonuçta ise Play Store daha çok yeni yeni gelişen geliştiricilerin ilgisini çekmiş ve belki de yaratıcılığı biraz daha kucaklayıcı olmuştur. Ne var ki, bazı uygulamaların kalitesi sorgulanabilir nitelikte oluyor. Bazı uygulamalar sürekli çökerken bazıları ara sıra donup kalıyor. Bazıları ise pili aşırı derecede tüketiyor.

Bu yılın Google I/O etkinliğinde Google, Android deneyimini ve genel cihaz performansını iyileştirecek birtakım iyileştirmelerde bulunacağının sözünü verdi. Google hız, güvenlik ve kararlılık gibi “hayati” etkenlere odaklanacak. Bunlar sadece son kullanıcıları değil, geliştiricileri de etkileyecek. Geliştiriciler uygulamalarının kararlılık, işlenme zamanı, pil tüketimi gibi unsurları hakkında çeşitli ölçümler ve puanlar görecekler. Daha da açık olacak olursak, Google’ın kriterleri aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • Uygulamanın cevap vermeme oranı
  • Çökme oranı
  • Yavaş işleme
  • Donan kareler
  • Uyanma kilidinin işlememesi (uygulama cihazı bir saatten fazla süre boyunca açık tutuyor)
  • Aşırı uyandırmalar (uygulama cihazı bir saat içinde 10 kezden fazla uyandırıyor)

Google bu parametreleri kullanarak hangi uygulamaların yüzde 25 barajının altında kaldığını bulmak istiyor. Eğer sizin uygulamanız da bu baraj altında kalıyorsa, Google’dan bazı uyarılar almanız mümkün olabilir. Geçtiğimiz şubat ayında şirket, uygulama performansının onun görülebilirliğinde ve tanıtımında etkisi olacağını söylemişti. Google’ın yeni  girişimiyle birlikte, belirli standartları karşılayamayan, diğer bir deyişle yüzde 25 barajının altında kalan uygulamalar Google Play Store’da daha az görünecek.

Milyonlarca uygulama barındıran Google Play Store son zamanlarda sahte, düşük kaliteli veya zararlı yazılım barındıran uygulamalar nedeniyle eleştiriliyor. Google’ın yeni programı bunları ayıklaması ya da kullanıcıların karşısına daha az çıkaracak olması bakımından memnuniyetle karşılanacaktır.

İLGİLİ HABERLER