Teknoloji

Google’dan Play Store ile ilgili önemli karar

google play store android

Google Play Store üzerinden indirilen uygulamalarda yapılan uygulama içi satın almaların büyük kısmından yüzde 30 oranında bir pay alıyor. Şirket, önümüzdeki yıl itibarıyla bu politikayı daha katı biçimde uygulamayı planlıyor. İnternet devi, bunun için 30 Eylül 2021’i işaret etti. Yapılan açıklamada, Play Store’daki uygulamaların yüzde 97’sinin uygulama içi satın alımlar için Google’ın sistemini kullandığı belirtildi.

Yine de, Spotify ve Netflix gibi bazı popüler uygulamalar Google’ın sisteminin etrafından dolaşarak kullanıcılarını doğrudan kendi ödeme sayfalarına yönlendiriyor. Fortnite’ın geliştiricisi Epic Games de bir süredir kendi ödeme sistemini kullanmak için Apple’ın yanı sıra Google ile de kavga ediyor.

Android’de kullanıcılar Samsung’un Galaxy Store’u ve Huawei’nin AppGallery’si gibi üçüncü taraf mağazalardan da uygulama indirebiliyor. Bunlara ek olarak, APKPure veya APKMirror gibi siteler veya geliştiricilerin kendi internet siteleri üzerinden de uygulamalara ulaşılabiliyor.

Google, Android 12 ile birlikte üçüncü taraf uygulama mağazalarının kullanımını kolaylaştıracağını da açıklamıştı. Dolayısıyla şirketin yetkili mercileri kızdırmadan kendi ödeme sistemini öne çıkarmasının biraz daha kolay olacağı söylenebilir.

Bu yeni Google Play Store politikasının geliştiricilerin tavrını nasıl etkileyeceği zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER