Teknoloji

Google Play Store üzerinden uygulamayı indirmeden abonelik alma dönemi

android 12 snow cone

Google belirli Android geliştiricileriyle abonelik servislerini satmak için yeni bir yöntemi test ediyor. Bu sayede müşteriler Play Store üzerinden abonelikleri, uygulamayı indirmeye ihtiyaç duymadan satın alabilecekler.

TechCrunch tarafından verilen haberin detayları geçen hafta Google tarafından duyurulan Google Play Billing Library Version 3‘e dayanıyor. Android 11 beta’nın çıkışıyla aynı zamanda çıkan bu kütüphane Play Store ödemelerinin ve dijital ürünlerin satış sürecinin işlenmesi için güncellenmiş geliştirici araçları barındırıyor.

Google’ın konuyla ilgili blog yazısında, “Billing Library versiyon 3, kullanıcıların uygulamanızın dışında, örneğin Play Store genelinde, öğeleri keşfetme ve satın alma yeteneğinin kilidini açar.” ifadesi yer alıyor. “Bir örnek, yeni getirilen sürtünmesiz abonelik promosyon kodu kullanım deneyimidir.”

Örneğin Google, bir kullanıcının mobil uygulama abonelik promosyon kodunu kullanacağı bir senaryoyu resmediyor. Ücretsiz deneme yapan bir kullanıcı, ücretsiz deneme bittikten sonra otomatik olarak paralı aboneliğe geçirilebilir. Google, buna izin vermek için geliştiricilere, müşterinin izin vermediği veya deneme süreci hâlâ geçerliyken iptal ettiği durumlar dışında gelecek ödemeleri alma ve işleme imkanı sağlıyor.

TechCrunch, bu özelliğin sadece promosyonlarla sınırlı olmadığını söylüyor. Play Store listelemleri üzerinden aboneliklerin proaktif biçimde satın alınmasına kadar genişlemesi mümkün. Bu yolla bir uygulamayı indirmek, ücretsiz denemeden yararlanmak ve abone olmak tek bir tıklatmayla gerçekleştirilecek. Örneğin, TrueCaller adlı arama engelleme uygulamasının 2.99 dolarlık aylık aboneliğinden önce üç günlük bir deneme süresi var. Google, “ücretsiz deneme ve yükle” seçeneğini mevcut yükle butonunun yanına ekliyor ve bunu paket hâlinde bir seçenek olarak sunuyor.

Eğer bir uygulamayı paralı abonelik barındırdığına dikkat etmeden indirdiyseniz, tekrar kayıt olmak ve ödeme detaylarını doğrulamak için uygulama içinde uğraşmanıza gerek olmayacak. Ya da sizi ilk etapta yazılıma çeken özelliklerin bir abonelik gerektirdiğini keşfederek indirmeye yönelmeyebilirsiniz. Tüm bunlar uygulamayı yüklemeden önce meydana gelebilecek olaylar.

Google, bu çalışmaları dijital abonelik servislerini daha da ileri götürmek ve kurallarına uygun hareket eden geliştiricileri ödüllendirmek için yapıyor. TechCrunch’ın da belirttiği gibi, genellikle “fleeceware” olarak adlandırılan mobil uygulamalar yanıltıcı pazarlama taktiklerini ve mobil işletim sistemlerinin denemeler ve aboneliklerle ilgili boşluklarını kullanarak kullanıcıların bir uygulamayı indirmesini ve kullanmadan önce yüksek fiyatlı aboneliklere kayıt olmasını sağlıyor. Bu uygulamalar sıklıkla ücretsiz denemelerle kullanıcıları çekiyor ve kafa karıştırıcı sözleşme maddeleriyle aboneliği iptal etmeyi de zorlaştırıyor.

Google, geçtiğimiz nisan ayında uygulama içi aboneliklerle ilgili kurallarını sıkılaştıracağını ve bunları iptal etmeyi kolaylaştıracağını açıklamıştı. Bunlarla geliştiricilerin daha şeffaf ödeme dönemleri ve ücretsiz deneme süreleri belirlemesini ve kullanıcıları yanıltacak yöntemlerden uzak durmalarını sağlamayı amaçlıyor. Bu kurallar yürürlüğe girmiş oldu.

İLGİLİ HABERLER