Teknoloji

Google abonelikler ve müzik uygulamaları için Play Store ücretlerini değiştiriyor

google play store android

Google, Play Store servis ücretlerini daha fazla geliştirici için aşağıya çekiyor. Şirket hâlihazırda sürekli tekrarlayan aboneliklerin ilk 12 ayında ücretten yüzde 30 oranında kesinti yapıyor. İlk yılın sonunda ise bu oran yüzde 15’e iniyor. Google, 1 Ocak’tan itibaren söz konusu oranı daima yüzde 15 olarak uygulayacak. Şirketten yapılan açıklamada, müşteri sayısındaki değişikliklerin geliştiricilerin mevcut modelden para kazanmasını engellediği belirtildi.

Buna ek olarak, çevrimiçi müzik uygulamalarından ve e-kitaplardan da sadece yüzde 10 oranında komisyon alınacak. Android ve Google Play’in ürün yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Yeni oranlar medya içerikleri için endüstri değerleri dikkate alınarak belirlendi. Böylelikle Google Play geliştiriciler ile sanatçıları, yazarları ve müzisyenleri temsil eden topluluklar için daha iyi şekilde işleyecek.”

Kullanıcıların izlemek için para ödediği video, ses ve kitap sunan uygulamalardan alınacak servis ücreti yüzde 10 ila 15 arasında değişecek. Ancak bunun için Play Medya Deneyimi Programı kapsamında bazı koşulların karşılanması gerekiyor.

Google bir süre önce yıllık geliri 1 milyon doların altında kalan uygulamalar için Play Store ücretlerini yüzde 30’dan yüzde 15’e indirmişti. Şirket, bu değişiklikle Android geliştiricilerinin yüzde 99’unun ödediği bedelin yarı yarıya azaldığını açıklamıştı. Google’ın ve mobil uygulama pazarının bir diğer önemli oyuncusu Apple’ın önümüzdeki dönemde de bu tarz hamleler yapmaları sürpriz olmayacaktır. Her iki şirket de son zamanlarda geliştiricilerle sık sık karşı karşıya geliyor. Bu tarz değişiklikler, Apple ve Google’a resmi kurumların gözünde biraz daha hareket alanı sağlayabilir.

İLGİLİ HABERLER