Teknoloji

Google Play Store’da medya uygulamalarına komisyon indirimi

google play store reklam facebook

Google, Play Store’daki medya uygulamaları için yeni bir program başlatıyor. Bu program kapsamında medya uygulamalarının geliştiricileri kazançları karşılığında Google’a daha az komisyon verecek. Program kapsamında aldığı komisyonu yüzde 30’dan 15’e çekecek olan Google, böylelikle daha fazla medya uygulamasını platforma çekmeyi amaçlıyor.

Play Media Experience Program (Play Medya Deneyimi Programı) adını taşıyan bu girişim, geliştiricilere yüzde 30 oranındaki servis ücretinin etrafından dolaşma imkanını veriyor. Bazı geliştiricilerle perde arkasında anlaşmalar yapan Google, yeni dönemde daha fazla geliştiriciye bu fırsatı sağlayacak. Şirketin daha önce duyurulmamış bir programın kapsamını genişlettiği söylenebilir.

Google’ın sistemi, geliştiricileri farklı Google platformları üzerinde daha iyi destek sunmaya da teşvik etmeyi amaçlıyor. Şirket geliştiricileri Google TV, Wear OS, Android Auto gibi platformları desteklemeye zorlamasa da; gerekli yerlerde aşağıdaki özelliklerin ve platformların desteklenmesini istiyor:

  • Video: “Büyük ekranda video” hizmeti sağlayan uygulamaların geliştiricileri Android TV, Google TV ve Google Cast için uygulama hazırlamaları konusunda teşvik edilecek. Çapraz cihaz oynatma desteği ve giriş entegrasyonlarının da sunulması sağlanacak.
  • Ses: Abonelik üzerinden üst sınıf ses ve müzik hizmeti sunan uygulamaların geliştiricilerinin Wear OS, Android Auto, Android TV ve Google Cast için uygulama hazırlamaları desteklenecek.
  • Kitaplar: Kitap, sesli kitap ve çizgi romanlar sunan uygulamaların geliştiricileri tablet ve katlanabilir cihaz optimizasyonlarını yapmalı. Eğlence Alanı ile entegrasyon sağlanmalı. Sesli kitap servislerinin Wear OS ve Android Auto uygulaması geliştirmeleri de desteklenecek.

Google Play Medya Deneyimi Programı’nın katılım koşullarını da paylaştı. Bu koşullar küçük ölçekli geliştiricilerin devredışı kalmasına neden olabilir. Aylık en az 100 bin aktif yükleme ve Play Store’da iyi bir reytinge sahip olma gibi koşullar listede hemen göze çarpıyor. Programa katılım konusunda nihai karar da Google tarafından verilecek.

İLGİLİ HABERLER