Teknoloji

Google Play Servisleri için Android Jelly Bean desteği sona eriyor

google play servisleri

Android genellikle parçalı yapısı nedeniyle eleştiriliyor. Ancak bu durumun ilginç bir yan etkisi de var. Üreticiler eski cihazlarından çoktan vazgeçmiş olsa da, Google 10 yıllık Android sürümlerini bile desteklemeyi sürdürüyor. Bunun için bakım maliyetine değer sayıda kullanıcı olması yetiyor. Ancak Android Jelly Bean için ölüm zamanı gelmiş gibi görünüyor. Google, 2012 çıkışlı Android sürümü için Google Play Servisleri desteğinin sona ereceğini açıkladı.

Android Jelly Bean ismi altında birden fazla Android sürümü bulunuyor. Android 4.1 ile 4.3 arasındaki sürümler bu isimle anılıyor. Bunun nedeni Android’in o dönemlerde hâlâ hızlı bir geliştirme süreci içinde olması ve sürümlerin güvenilir bir ritim takip etmemesiydi. Yine de, Android Jelly Bean o dönem için oldukça büyük bir sürümdü. Yenilenen Holo UI arayüzü ve Bluetooth LE desteği gibi özellikler öne çıkmıştı.

Google’ın verilerine göre, Android Jelly Bean yüklü cihazların aktif cihazlar arasındaki payı yüzde 1’den az. Bu da internet devine Android Jelly Bean desteğini kesme konusunda gerekli özgürlüğü sağlıyor. Kimileri için Android Jelly Bean’de hâlâ Google Play Servisleri’nin desteklenmesi bile şaşırtıcı olarak nitelenebilir. Ancak Android’in modüler yapısı bunu mümkün kılıyor.

Google Play Servisleri, açık kaynaklı Android platformundan bağımsız olarak varlıklarını sürdürüyor. Bu da Google’a eski cihazlar için desteği ayrı şekilde devam ettirme imkanı tanıyor. Bu destek uyumluluk kütüphanesi üzerinden sağlanıyor.

Ancak hiçbir şey sonsuza kadar sürmüyor. Bu nedenle Android Jelly Bean için Google Play Servisleri desteği önümüzdeki ay itibarıyla sonlandıracak. Android Jelly Bean yüklü cihazlar çalışmaya devam edecek. Ancak Google Play Servisleri’nin üzerine kurulu bazı özellikler kullanılamaz hâle gelecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER