Eğlence

Google Songza’nın en iyi özelliğini Play Music’e getiriyor

google-play-music-all-access-concierge-221014

Geçtiğimiz temmuz ayında Songza’yı açıklanmayan bir fiyat karşılığında satın alan Google, uygulamanın en iyi özelliklerini iOS, Android ve web’deki Google Play Music kullanıcılarına sunuyor. Güncellemeyle birlikte Google Play Music’in “Şimdi Dinle” bölümüne yeni bir sekme daha eklenirken, bu yeni sekme Songza’nın Concierge özelliğini Google Play Music’e taşıyor. Artık Play Music de kullanıcılarına o anki aktivitelerine bağlı olarak seçim yapabilecekleri çeşitli müzik listeleri sunuyor. Aktivite listesi çalışmadan uykuya, egzersizden eğlenceye kadar uzanıyor.

Bu özelliğin altında yatan temel noktayı ise “bağlam” olarak tanımlamak mümkün. Google günün zamanına, kullanılan cihaza ve diğer sinyallere bakarak kullanıcılara ne dinlemek isteyebilecekleri konusunda bir ipucu sunuyor. Yeni nesil müzik servislerinin katalogları oldukça geniş bir boyuta ulaştığı için müzik keşfini kolaylaştırmak da önemli bir göreve dönüşmüş durumda. Google Play Music bu önemli görevde Songza’dan yardım alıyor.

Songza’nın kurucularından biri olan, şu anda ise Play Music’in ürün müdürlüğünü yürüten Elias Roman, Play Music’in artık bağlama kavuştuğunu belirtirken; bir servisin iyi bir tavsiye sunması için kullanıcının o anda ne yaptığı konusunda bir fikrinin bulunması gerektiğinin altını çizdi. Kullanıcılar o anki aktivitelerini seçmelerinin ardından karşılarına biraz daha özelleştirilmiş bir istasyon listesi çıkıyor. Songza’nın istasyonlarının her biri Google’ın müzik uzmanları tarafından hazırlanıyor. Bu müzik uzmanları arasında DJ’ler, müzisyenler, müzik eleştirmenleri ve müzik bilimciler yer alıyor. Tıpkı Beats Music gibi, Google da sıradaki parçanın seçimi konusunda algortimalardan çok gerçek insanlara güveniyor. “90’ların ortamı coşturan dans hitleri” teriminin algoritmik olarak bir anlamının bulunmadığını ifade eden Roman, bir insan içinse bu terimin bir manaya sahip olduğunu belirtti.

Roman’a göre, Play Music hızı ve zerafetiyle Beats Music gibi rakiplerinin önüne geçiyor. Beats Music’de kullanıcıların doğru müziği bulmaları için dört seçim yapmaları gerekirken, Play Music’te bu işlem iki dokunuşla halledilebiliyor. Google Play Music bu yeni özelliği şimdilik sadece abonelikle işleyen All Access programının kullanıcılarına sunuyor. Android uygulamasında yapılan güncelleme ise Google’ın yeni Material Design tasarımını kullanıcıların karşısına çıkarıyor.

İLGİLİ HABERLER